Jeste li brojali? Koliko ima stepenica do vodopada Blihe

HomeLokalne temeSanski Most

Jeste li brojali? Koliko ima stepenica do vodopada Blihe

FANTASTIČAN VIDEO Do samog vodopada Blihe

Naše pitanje vama, da malo drugačije započnemo dan, jeste li brojali stepenice dok ste silazili do najljepšeg vodopada.

Podsjećamo da je prije godinu dana izgrađena pristupna staza u dužini od nekoliko stotina metara, a zahvaljujući tome značajno se povećao broj posjeta ovoj atraktivnoj destinaciji koja čini jedan od bitnih sadržaja turističke ponude Općine Sanski Most.

Na ovaj način želi se ova jedinstvena prirodna ljepota učiniti pristupačnom i iskoristiti u turističke svrhe. Glavni građevinski materijal koji se koristi, kada se radi o izgradnji infrastrukture je drvo, zbog očuvanja prirodne autentičnosti. Vodopad Blihe ili „Blihin skok” predstavlja prirodnu znamenitost pa je na osnovu zakona stavljen pod zaštitu kao spomenik prirode. Bliha se na tom mjestu lomi niz stijenu visoku 56 metara, stvarajući nadnaravnu prirodnu ljepotu. 

Vodopad ima naučnu i turističko rekreativnu vrijednost i dio je parka prirode “Blihin vodopad”, koji obuhvata širi prostor ovog lokaliteta, sa površinom od 50 kvadratnih kilometara. Također, u neposrednoj blizini vodopada nalazi se i pećina koja je poznata kao stanište velikog broja šišmiša. Vodopad rijeke Blihe ima idealnu konfiguraciju za skoro sve sadržaje koji se vežu za turizam prirodnog parka, od ambijenta, ugostiteljstva, rekreacije pa do drugih sadržaja eko turizma.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0