instant fap
NaslovnicaMagazin

Jeste li se ikad pitali šta se ima kupiti na pijaci na Obali Slonovače

Jeste li se ikad pitali šta se ima kupiti na pijaci na Obali Slonovače

Tržnica u bivšem glavnom gradu Obale Slonovače Abidjanu jedan je od najprometnijih trgovačkih centara u zapadnoj Africi, a okuplja broje trgovce iz tog dijela afričkog kontinenta.

Abidjan, kako je najveći grad i najvažnija luka u državi, je de facto i dalje njen neslužbeni glavni grad. U Abidjanu živi petina populacije Obale Slonovače. 

Iz luke u Abidjanu izvozi se kafa, kakao, drvo, banane, ananas i druge robe. On je i najveći industrijski centar u zemlji sa razvijenom prehrambenom, drvnom, tekstilnom, građevinskom, hemijskom i automobilskom industrijom. 

U Abidjanu se nalazi i veliki broj tržnica i pijaca, a jedna od najvećih je svakako tržnica Ajeme, što na lokalnom jeziku znači “raskrsnica” ili “centar”. Ova tržnica otvorena je 24 sata svih sedam dana u sedmici, i važi za jedan od najznačajnih i najprometnijih ekonomskih i trgovačkih centara u tom dijelu afričkog kontinenta. 

Osim trgovaca sa Obale Slonovače, na ovoj tržnici je prisutan i veliki broj trgovaca iz susdjenih zemalja, Burkine Faso, Gane, Gvineje, Liberije i Malija.

Pogledajte ove neobično lijepe fotografije šarolike tržnice u Abidjanu u našoj fotogaleriji…

KOMENTARI