instant fap
NaslovnicaSport

Jeste li znali: Lopte za Svjetsko prvenstvo u Kataru moraju se napuniti poput mobitela

Jeste li znali: Lopte za Svjetsko prvenstvo u Kataru moraju se napuniti poput mobitela

Zvanične lopte ‘Al Rihla’ koje se koriste za Svjetsko prvenstvo u Kataru su toliko visokotehnološke da ih ne treba samo puniti zrakom – potrebno ih je napuniti.

Proizvedena od strane Adidasa, lopta, koja je dobila ime od arapske riječi za “putovanje”, ima senzor unutar kojeg mjeri podatke poput brzine i smjera i omogućava praćenje lopte i ofsajd pozive VAR-a.

Nevjerovatna fotografija objavljena na Redditu prikazuje kuglice fluorobojnih boja koje se pune, poput pametnog telefona, sa ploče za napajanje prije utakmice.

Daleko je to od dana kada su ljudi tražili pumpu za bicikle, a zatim stavljali malo ulja ili putera na pričvršćenu malu iglu kako bi jednostavno ubacili zrak u nogometnu loptu.

Senzor se napaja malom baterijom, za koju Adidas kaže da može trajati šest sati aktivne upotrebe, ili do 18 dana kada nije.

Senzor, koji je težak samo 14 grama, omogućava praćenje lopte u realnom vremenu; sa kamerama postavljenim oko terena koje pomažu sudijama da odrede ofsajd i druge upitne odluke.

“Svaki put kada je lopta udarena, usmjerena glavom, bačena ili čak i udarena, sistem je podiže brzinom od 500 sličica u sekundi,” rekao je Maximillian Schmidt, suosnivač i izvršni direktor KINEXON-a, koji je proizveo senzor.

Podaci se šalju u realnom vremenu sa senzora na lokalni sistem pozicioniranja (LPS), koji uključuje postavljanje mrežnih antena instaliranih oko igrališta koje preuzimaju i pohranjuju podatke za trenutnu upotrebu.

“Kada lopta izleti van granica u toku igre, a nova lopta je bačena ili izbačena da bi je zamijenila, KINEXON-ov backend sistem se automatski prebacuje na unos podataka nove lopte bez potrebe za ljudskom intervencijom’, rekao je Schmidt, dajući fascinantan uvid u nevjerovatnu tehnologiju, piše Daily Mail.

KOMENTARI