instant fap

Jesu li ”4+1” studenti džaba bacali novac?

Jesu li ”4+1” studenti džaba bacali novac?

Bura reakcija nakon što je Senat Univerziteta u Sarajevu usvojio je Zaključak kojim bi se vrlo lako u budućnosti moglo dogoditi da diplomanti po starom sistemu postanu magistri.

Studenti su protiv novih izmjena, koje bi, kažu, donijele novu konfuzije u obrazovnom sistemu. Akademska zajednica smatra da je nije jasno su protiv ovakvoga prijedloga o kojem će zadnju riječ morati dati kantonalna Vlada.

Boris Lalić je magistar komparativne književnosti. Do sada je izdao tri knjige, radi na četvrtoj. Kaže, kao i većina mladih, izgubio je nadu u obrazovni sistem u državi, te se više bazira na vlastito obrazovanje i usavršavanje.

”Ne vidim da ova država zaista obraća pažnu na to da drži ljude koji su adekvatno obrazovani na funkcijama koje zahtijevaju to obrazovanje, nego je to stalno nešto raspar, i šta onda očekivati”, kazao je za N1 pisac Boris Lalić.

Mladi, oni koji zaista ulažu u obrazovanje, ne vjeruju da im država može puno pomoći. I prije pokrenute reforme, i sada, biroi su puni. Kažu, hiperprodukcija kadrova sa raznih fakulteta šaltere na biroima još više je napunila.

”Mislim da se većina naših diploma prije svega treba preispititati ponovo, jer većina tih diploma, po bolonji ili ne, nema veze sa znanjem”, rekla je za N1 magistrica Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Reforma obrazovanja, iako je davno započeta, na većini fakulteta i dalje je u formi eksperimenta. Novi zaključak Senata Univerziteta u Sarajevu studentima koji su završili četvorogodišnje ili petogodišnje školovanje i stekli diplomu prije uvođenja bolonjskog procesa, mogao BI donijeti zvanje ekvivalento zvanju osoba koje su završile master studije po bolonjskom procesu. Resorni ministar ističe da je sve urađeno po praksi zemalja regije i Evropske unije.

”Apsurd je da se te diplome priznaju kao ekvivalent u Sloveniji i Hrvatskoj. Dakle, studentima koji su završili Univerzitet u Sarajevu, u Sloveniji i Hrvatskoj im je priznat ekvivalent sa Drugim ciklusom, a u Sarajevu nije”, ispričao je Elvir Kazazović, ministar obrazovanja nauke i mladih KS.

Akademska zajednica je stava da bi ovakva odluka mogla biti ishitrena, pa čak i diskriminatorna.

”Nešto ne mogu da se sjetim da je bila neka velika rasprava na tu temu u okviru akademske zajednice, u okviru fakulteta i stručnih krugova koji su trebali da kažu može li se to uraditi ili ne može”, rekao je Damir Marjanović, profesor sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

Predstavnici studentskog parlamenta i studentska udruženja u Sarajevu oštro su protiv ovakvog prijedloga, koji je, kažu, još jedan u nizu apsurda u ionako nakaradnoj reformi obrazovanja u BiH.

”SPUS neće podržati takvu odluku. Uradićemo sve što je u našoj moći da takva odluka ne bude usvojena. Po trenutnoj zakonskoj regulativi fakultet i visokoškolska ustanova mora donijeti odluku o ekvivalenciji svakog pojedinačnog slučaja. Dakle, svaki student prošlog režima ima pravo na ekvivalenciju nakon što pošalje upit”, kazao je Haris Zahiragić, predsjednik SPUS-a

”Generalno, kada govorimo o reformi obrazovanja u BiH, ona je po meni nakaradno i donesena i provedena”, naglasio je Teufik Hadžiahmetović, bivši student Fakulteta političkih nauka Sarajevo.

Ubrzo je uslijedlilo i mišljenje kantonalnog premijera, koji je rekao da zaključak Senata ne znači ništa do odluke vlade, te da će se ponovno kunsultovati i struka i iskustvo iz regiona.

Iako će Vlada KS o ovome naknadno donijeti odluku, zaključak Senata Univerziteta u Sarajevu privukao je mnoštvo reakcija i komentara na društvenim mrežama. Jesmo li sad piloti, ako smo prije bolonje položili vozački, jedan je od ironičnih komentara.

KOMENTARI