Jesu li kritike “snusa” zasjenile činjenicu da su alternativni proizvodi manje štetni od cigareta

HomeVijestiBiH

Jesu li kritike “snusa” zasjenile činjenicu da su alternativni proizvodi manje štetni od cigareta

Zimsko računanje vremena

Početkom godine u centar pažnje došla je informacija kako su učenici osnovnih i srednjih škola počeli koristiti “snus”, vrećice duhana za oralnu upotrebu koje su, izuzev u Švedskoj, zabranjen proizvod diljem EU. To je usmjerilo kritike prema drugom, naoko sličnom proizvodu – nikotinskim vrećicama.

Nikotinske vrećice su legalan i dostupan proizvod u EU, pa samim tim i u BiH. Iako se koriste slično kao snus, one ne sadrže duhan, a stručnjaci ga svrstavaju u proizvode smanjenje štetnosti koji imaju ulogu i u borbi protiv pušenja, pa samim tim i jednim vidom “pomoći” kod smanjenja, ali i potpunog prestanka konzumiranja cigareta.

Polemika koja je zamijenila nikotinske vrećice za snus, izazvala je opravdano veliku zabrinutost roditelja starijih maloljetnika, kao i cijele bh. javnosti, te smo uz razgovor sa stručnjakom, odlučili razjasniti o kakvom je proizvodu riječ.

Prvo i osnovno, pošto se radi o proizvodu koji u sebi sadrži nikotin, on treba biti zakonski regulisan i nedostupan maloljetnicima, što je trenutno unutar sive zone u BiH, no stručnjaci upozoravaju da nam ovdje ne treba “lov na vještice” nego edukacija i regulacija ovakvih proizvoda.

U proteklih nekoliko godina među pušačima, kao i onima koji to više ne žele biti, sve su zastupljeniji nižerizični bezdimni proizvodi u koje između ostalog spadaju e-cigarete, grijani duhanski proizvodi, kao i nikotinske vrećice.

Nikotinske vrećice smatraju se proizvodom nove generacije s manje štetnim načinom unosa nikotina u odnosu na cigarete. Kao takav, ima sve preduslove da postane faktor promjene u kontrolisanju duhana i smanjenju štetnih posljedica po zdravlje čovjeka. U principu, one su manje štetne od tradicionalnih duhanskih proizvoda koji se koriste širom svijeta, jer njihovom konzumacijom nema gorenja i s gorenjem povezanih štetnih spojeva, a kao njihova najveća prednost izdvaja se ta što u sebi ne sadrže katran.

Nikotin je prisutan, ali ne i duhan

Kako bismo dobili što bolji uvid u efekte korištenja savremenih nikotinskih proizvoda, potražili smo i mišljenje dr. Šekiba Sokolovića, interniste, kardiologa i reumatologa, koji nam je detaljnije objasnio glavnu razliku između ovog proizvoda i cigareta.

“Rađeno je dosta studija po cijelom svijetu, od Japana pa nadalje, koje su pokazale da teški pušači, koji ne mogu da se odviknu od pušenja, koriste nikotinske vrećice kao sigurniju nikotinsku formu. Dokazano je da mnogi uz pomoć toga prestaju da puše i da se broj pušača smanjuje uz ovu alternativu nikotina”, objašnjava doktor Sokolović.

Dalje naglasio je da, iako sadrži nikotin – koji sam po sebi izaziva ovisnost, ova vrsta proizvoda ne sadrži duhan, pa samim tim ni katran, što je njegova najveća prednost.

“Katran, koji je sastavni dio običnih cigareta, ali ne i nikotinskih vrećica, dovodi do hroničnih plućnih bolesti i drugih oboljenja pluća. Povezan je sa oboljenjima cijelog gornjeg respiratornog trakta, od sinusa pa nadalje. Može izazvati i rijetko plućno oboljenje bronhiolitis oblikarant, a povezan je i sa povećanim rizikom od karcinoma pluća”, dodaje dr. Sokolović.

Dalje, on govori kako ovaj proizvod, kao i e-cigarete i grijani duhanski proizvodi, može biti bolji izbor za sve koji su “tvrdokorni pušači”.

“Nikotinske vrećice mogu se koristiti u tim medicinskim situacijama, naročito kod ljudi koji nikako ne mogu da se izbore s tim da bace cigarete i koji puše po tri, četiri pa čak i pet kutija dnevno. U takvim situacijama, poželjno je da se pređe na ovaj proizvod”, objašnjava dr. Sokolović istaknuvši kako ni ovo, zbog nikotina nije bez rizika, samo da je on manji nego kod konzumiranja cigareta.

Ulogu alternativnih proizvoda u prestanku pušenja, naročito e-cigareta koje su najrasprostranjenije, potvrđuju i brojna istraživanja.

Jedna od studija koja govori o tome kako su ovi proizvodi “dostojna zamjena” za cigarete je ono Eurobarometra iz 2021. godine, čiji podaci otkrivaju kako je u Evropi 57 posto pušača, kao i onih koji su to nekada bili, smanjilo pušenje ili se uspješno riješilo te navike upravo zahvaljujući e-cigaretama.

Također, Izvještaj za Evropsku komisiju pokazao je da je 54 posto osoba starijih od 26 godina kao razlog za korištenje e-cigareta navelo “pokušaj prestanka ili smanjenja konzumacije drugog duhanskog proizvoda”, što je kao isti razlog navelo i njih 33 posto iz dobne skupine 18 do 25 godina.

Mnogi (bivši) pušači, istakli su kako su im upravo “značajke ovih proizvoda omogućile da ga vide sredstvom za odvikanjavanje ili smanjivanje pušenja”.

Brojke istog Izvještaja također su otkrile i kako je 24 posto “vapera” u dobi od 18-25 godina prestalo konzumirati sve duhanske proizvode. U dobnoj skupini 26+ ta je brojka iznosila 23 posto, što pokazuje da su vape proizvodi očigledno važna faza u prijelazu s pušenja na potpunu apstinenciju od nikotina. Ukupno izvješće, ustanovilo je kako su 87 posto trenutačnih korisnika e-cigareta zapravo bivši pušači cigareta.

Uprkos tome što ovo nije nimalo nizak postotak, ovakvi proizvodi na našem tržištu nailaze na brojne kontroverze. Glavni krivac je izostanak odgovarajuće regulative, koja bi strogo kažnjavala prodaju ovih proizvoda mlađima od 18.

Kako se riješiti dostupnosti ovih proizvoda mlađima od 18

  • Ono što je prioritetno jeste stavljanje ove vrste proizvoda u zakonske okvire kako ne bi bili dostupni djeci i mladima, te kako bi svi bili upoznati sa rizicima konzumacije na koju se odlučuju.
  • Nužna je regulativa koja prepoznaje potencijal smanjenja štete alternativnih proizvoda bez dima u usporedbi s duhanskim proizvodima za pušenje.
  • Potrebno je uspostaviti praksu odgovorne promocije i sistema provjere uzrasta kupaca na prodajnim mjestima kako bi se osiguralo da djeca mlađa od 18 godina nemaju pristup ovoj vrsti proizvoda.

Kada se sve sagleda, unatoč tome što ni one nisu bez rizika za naše zdravlje, nikotinske vrećice mnogima su pomogle da prebrode put prestanka konzumiranja cigareta. Samim tim, suviše restriktivni propisi o ovim proizvodima, direktno utječu na uskraćivanje tačnih informacija odraslim pušačima koji žele, ali ne mogu prestati s pušenjem, pogoršavajući tako pogrešne percepcije te ih odvraćajući od alternative koja im može pomoći pri smanjenju ili potpunom odvikavanju od cigareta.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0