instant fap

JKP „Sana” na putu izlaska iz stečaja

JKP „Sana” na putu izlaska iz stečaja

O tome da odlazak u stečaj ne mora nužno značiti i ekonomski kraj nekog privrednog subjekta, govori i primjer JKP „Sana“. Ovo preduzeće je u poslednjih pet godina, od kada je uveden stečaj u toj firmi, uspjelo vratiti gotovo sva dugovanja zbog kojih je i došlo do otvaranja stečajnog postupka.

Na osnovu poslednjeg finansijskog izvještaja vidljivo je da je JKP „Sana“ uspjelo stati na noge i sanirati gotovo sva dugovanja. Stečaj u ovoj firmi uveden je prije pet godina na zahtjev povjerilaca, zbog velikih dugovanja u iznosu od preko 2,6 miliona maraka, koje preduzeće nije bilo u stanju redovno izmirivati.

Tada je bilo neophodno da se obave bolni reformski zahvati kako bi se omogućio opstanak. Broj zaposlenih smanjen je na optimalnu mjeru, a preostali radnici su trudom, zalaganjem i htijenjem uspjeli ekonomski oživjeti firmu, pa su od početka uvođenja stečaja izmirena gotovo sva dugovanja, a u međuvremenu se u značajnoj mjeri ulagalo i u sredstva za rad.

Trenutno je u firmi zaposleno 46 radnika, a s vremenom je postignuta redovnost u isplati plata i toplih obroka zaposlenicima i njima su sukcesivno isplaćena gotovo sva zaostala dugovanja. Također, iz godine u godinu povećavaju se prihodi od pružanja komunalnih usluga. Inače, u proteklim godinama, zbog teške ekonomske situacije, ovu firmu su često potresali štrajkovi zaposlenih, što je sada prošlost.

JKP “Sana” je pozitivan primjer kako se dobro upravljanim stečajem preduzeće može konsolidovati i izvući iz ekonomskih teškoća.

KOMENTARI