Jojo iz Sanskog Mosta

HomeSport

Jojo iz Sanskog Mosta

Nogometaš Fiorentine Josip Iličić porijeklom iz Sanskog Mosta

Josip Iličić Jojo, fudbaler Atalante je u razgovoru za srbijanski Telegraf, otkrio da je rođen u Bosni i Hercegovini i da je njegova porodica porijeklom iz BiH.

– “Rođen sam u Prijedoru, ali porodica mi je iz Sanskog Mosta. Bio sam samo tamo prije nekoliko godina. Htio sam da vidim gdje sam to ja živio, jer nemam sjećanja na selo gdje sam odrastao. Otišao sam kao mali, ali to selo na žalost više ne postoji,”
rekao je Iličić.

Josipa Iličića mnogi vide kao mozak u Atalantinim napadima i jednog od ključnih ljudi u stvaranju moćne Gasperinijeve momčadi.
Sa 190 centimetara visine, 31-godišnji Iličić više djeluje kao stoper, a ne polušpica, ali baš su ga dimenzije učinile pomalo neobičnim igračem za poziciju na kojoj igra. 

Iako je iz BiH otišao kad je bio dijete, Iličić svoje korijene nikad nije zaboravio. Posjećuje Sanski Most, gdje je podigao očevu grobnicu u selu Škrljevita.

Tako je poslao novčanu pomoć u rodni kraj kad je bio pogođen katastrofalnim poplavama, a pomogao je i u obnovi lokalne crkve.

Josip Iličić nastupa za reprezentaciju Slovenije, za koju je odigrao 60 utakmica i postigao osam pogodaka.

Ove sezone u italijanskoj Seriji A za Atalantu je odigrao 13 utakmica, postigao sedam golova i podijelio četiri asistencije.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0