instant fap
NaslovnicaVijesti

Julija Timošenko zahtijeva da se obrati Evropskom sudu za ljudska prava

Julija Timošenko zahtijeva da se obrati Evropskom sudu za ljudska prava

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko je “oslabila”, ali je “vrlo borbena” i “zahtijeva da se obrati Evropskom sudu za ljudska prava u vezi sa svojim slučajem”, izjavio je bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt koji se s njom susreo u petak.

Naš razgovor je trajao sat i 20 minuta”, precizirao je u telefonskom razgovoru Verhofstadt, lider grupe liberalnih i demokratskih poslanika u Evropskom parlamentu.

“Ona je fizički vrlo slaba”. Ima bolove u leđima i ležala je za vrijeme razgovora”, ispričao je on.

“Moral joj je na nivou i vrlo je borbena. Smatra da je jedina instanca koja se može baviti njenim slučajem Evropski sud za ljudska prava pa želi što brže iznijeti svoj slučaj pred tu instancu”, kazao je on.

“Njeno suđenje pred žalbenim vijećem odgođeno je za 26. juni i ona ima osjećaj da ovaj način postupanja omogućava eliminaciju političkog protivnika na općim izborima 29. oktobra”, dodala je.

Julija Timošenko želi da brzo pristupi odbrani od optužbi iznesenih protiv nje kako bi mogla da učestvuje u izborima, objasnio je on.

Bivša premijerka je zahvalila evropskim poslanicima na podršci koju su joj dali rezolucijom izglasanom u četvrtak i zahtjevom da pošalju evropske i međunarodne posmatrače u Ukrajinu “što prije”, da kontroliraju te izbore, “jer krivotvorenje počinje sada, s kreiranjem lista i s kandidaturama”, kazala je ona.

“Ona se, osim toga, zalaže za ujedinjenje opozicije u Ukrajini” , izjavio je Guy Vehofstadt.

Ona želi postizanje sporazuma o udruživanju između EU-a i Ukrajine “pod uvjetom da ukrajinske vlasti pokažu da prihvataju evropske vrijednosti i principe”.