instant fap

Kabil napušta Radončića?

Kabil napušta Radončića?

Problemi u Savezu za bolju budućnost Tuzlanskog kantona ne prestaju. Nakon što je ovu stranku u posljednje vrijeme napustilo nekoliko uticajnih kadrova, ovih dana se sve više špekuliše i o mogućem odlasku prof. dr. Emira Kabila, predsjednika Kantonalnog odbora, i Enesa Huseinagića, vijećnika u Općinskom vijeću Tuzla.

Kako naš list saznaje, Kabil, Huseinagić i još nekoliko kadrova SBB-a Tuzlanskog kantona sastali su se u ponedjeljak navečer u restoranu Zlatnik u Tuzli, te razgovarali o svom položaju u ovoj stranci.

Pobrojani zahtjevi

Nakon sastanka, Kabil i Huseinagić su, tvrde naši izvori, očigledno nezadovoljni, napisali pismo Fahrudinu Radončiću, predsjedniku SBB-a BiH, te pobrojali svoje zahtjeve. Ukoliko stranačka centrala ne ispuni te zahtjeve, oni će, kazali su nam bolje upućeni, napustiti SBB. Navodno, u jednom od zahtjeva od Radončića se traži da Kabil bude predsjednik Kadrovske komisije SBB-a.

Kabilovo nezadovoljstvo kulminiralo je nakon što je Amir Husić, aktuelni ministar MUP-a TK-a, počeo da kroji kadrovsku politiku SBB-a na području ovog kantona. Također, kako se već špekuliše, Husić bi, ohrabren podrškom stranačke centrale, uskoro mogao da zamijeni Kabila na čelu Kantonalnog odbora SBB-a. S druge strane, Huseinagić je prije nekoliko dana smijenjen sa pozicije predsjednika Općinskog odbora SBB-a Tuzla, a na njegovo mjesto postavljen je Nedžad Hamzić.

Ukoliko Huseinagić napusti SBB, većina u Općinskom vijeću Tuzla će izgubiti jednog vijećnika. Time bi vladajuća koalicija koju predvodi SDP, bila uzdrmana. Zbog toga, ali i zbog najave napuštanja nekih drugih vijećnika, već se špekuliše i o pravljenju nove većine u Općinskom vijeću, a koju bi trebala predvoditi SDA.

Dvojac za smjenu

No, vratimo se problemima u SBB-u, koji su započeli još 9. januara ove godine, kada je iz ove stranke isključen Salih Šabović, poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona. Nakon njega, SBB je napustio ugledni tuzlanski ljekar Alija Azabagić, koji je, također, poslanik u kantonalnoj Skupštini. Uslijedio je potom i odlazak prim. dr. Mirsada Trnovljakovića iz Tuzle, koji je bio član Glavnog odbora SBB-a BiH. Osipanje u ovoj stranci nastavljeno je odlaskom Mirsada Hadžiselimovića, aktuelnog ministra prostornog uređenja i zaštite okolice u Vladi Tuzlanskog kantona. On je napustio stranku, ali je ostao na poziciji ministra.

Sukobi u SBB-u uzdrmali su i vladajuću koaliciju u Tuzlanskom kantonu. Ovih dana privode se kraju razgovori o smjeni aktuelne Vlade, koju predvodi SDP. Pregovore o stvaranju nove parlamentarne većine predvodi SDA, a sve je počelo kada su Šabović i Azabagić napustili SBB. Upravo ovaj dvojac će podržati smjenu aktuelne Vlade i biti dio nove parlamentarne većine.

KOMENTARI