Kad sansko mlijeko stigne na  strano tržište

Homeinmedia danas

Kad sansko mlijeko stigne na strano tržište

DOMAĆE Naše omiljeno mlijeko u novom dizajnu

Mljekara “Milksan” plasirala je prvi kontingent svojih proizvoda na tržište Kosova, a radi se o prvom izvoznom poduhvatu ove sanske firme, koja postoji već punih dvadeset godina.

“Prvi kamion s pasterizovanim mlijekom otpremili smo u Prištinu, a radi se o jednoj vrsti probe, o čemu će ovisiti nastavak ovog aranžmana. Mi smo čvrsto uvjereni kako će kupci biti zadovoljni našim proizvodima i da ćemo, poslije mlijeka, uspjeti plasirati i ostali asortiman”, kazao je Muhamed Kamerić, direktor ove mljekare.

Prema njegovim riječima, ukoliko reakcije budu pozitivne, to će označiti veliki poslovni iskorak ovog preduzeća.

Dodaje kako su prvi kontakti s kosovskim otkupljivačima ostvareni posredstvom Privredne komore FBiH te da su u proteklom periodu morali provesti opsežne i komplikovane administrativne, te procedure ispitivanja kvaliteta mlijeka, kako bi ispunili sve potrebne uslove za izvoz mliječnih proizvoda.

“Pred kraj ove kalendarske godine sumiramo poslovne rezultate, a moram istaći kako je pandemija virusa korona ostavila negativne posljedice po naše poslovanje. To se prije svega odnosi na nedolazak građana iz dijaspore, koji su najveći kupci naših proizvoda, zbog čega bilježimo nešto lošiju prodaju i poslovne rezultate”, istakao je Kamerić. Dodaje kako su poslovni planovi “Milksana” da se u narednoj godini zadrži trenutni obim proizvodnje u uslovima kada se očekuje ekonomska kriza i da se firma etablira kao stabilni izvoznik mliječnih proizvoda.

Mljekara “Milksan” za sebe veže 120 kooperanata, a protekle godine otkupili su i preradili oko tri miliona litara mlijeka.

Inače, treba istaći i to da je Sanski Most po proizvodnji mliijeka na drugom mjestu u Unsko-sanskom kantonu s godišnjom proizvodnjom koja iznosi oko sedam miliona litara visokokvalitetnog mlijeka.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0