instant fap

Kad “tornjak” sam sebi postavlja pitanja, to onda izgleda ovako:

Predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić tvrdi da će srce bošnjačke državne mafije biti iščupano, iako SDA na sve moguće načine pokušava da spriječi početak kraja organizovanog kriminala u zemlji i njegov dolazak na čelo Ministarstva bezbjednosti BiH!

Radončić upozorava da u posljednjih deset godina SDA konstantno čini sve da BiH ne ide evropskim putem i napominje da je upravo ta partija dovela mudžahedine u BiH i da je pokušala da promjeni evropski identitet Bošnjaka budući da je još 1993. godine na kongresu u Sarajevu donijela odluku o formiranju muslimanske države.

– U Srbiji više nema ni Marka Miloševića, ni braće Karić. U Hrvatskoj na vlasti nije više Miroslav Tuđman, niti je tu Miroslav Kutle, tajkun i vlasnik 175 kompanija. Dok u BiH s vlasti ne odu „nečiji sin” i tajkun koji je uzeo 130 kompanija, neće biti iščupano srce državne mafije – jasan je Radončić.

Znači li to da je u regionu ostala samo bošnjačka mafija?

– Na Balkanu je jedino preživjela bošnjačka državna mafija, a oni misle da upravo mojim dolaskom na funkciju ministra bezbjednosti počinje njihov kraj.

Hoće li biti čistki u Ministarstvu bezbjednosti?

– Neće. Nije mi ambicija da se u službama bezbjednosti BiH prave političke čistke.

Kako mislite da sa “starim snagama” krenete na organizovani kriminal?

– Moje je da tom sektoru pomognem da radi što nezavisnije od bilo koje političke opcije, što sad nije bio slučaj. Također, moj posao će biti da ohrabrim kompletnu policijsku strukturu i pravosuđe da napokon počnu procesuirat sistemsku korupciju, po kojoj smo prvi u Evropi.

Šta kažete na Tihićeve optužbe da vi i Zlatko Lagumdžija pravite fildžan-državu?

– SDA je stranka koja je dovela mudžahedine i pokušala da promjeni evropski identitet Bošnjaka. SDA je donijela odluku o formiranju muslimanske države. SDA je jedina stranka koja je očuvala proiranske, aidovske obavještajne strukture. Dakle, njihov je san je fildžan-država, ali na način da se ona dobije tako što će za to biti optuženi Srbi i Hrvati.

Kako komentarišete optužbe Tihića i Sadika Ahmetovića da ste prijatelj i poslovni partner Nasera Keljmendija?

– Te optužbe me uopšte ne tangiraju. Ahmetović je pet godina ministra bezbjednosti i s te pozicije nije mogao naći ni milimetar mojih veza sa Keljmendijem.

Zašto vas onda optužuju?

– Ovdje je riječ o tome da Iranska obavještajna služba i paraobavještajna služba SDA, koju vode ljudi sa američke “crne liste”, pokušavaju da spriječe moje imenovanje za ministra bezbjednosti.

Znači mislite da vas se oni plaše?

– Oni znaju da će prije ili kasnije morati da se otkriju ubice Joze Leutara, Nedžada Ugljena i da će morati da se riješi desetak drugih političkih ubistava u FBiH.

Podržavate li prijedlog riješenja Zlatka Lagumdžije i Dragana Čovića o sprovođenju presude iz slučaja “Sejdić-Finci”?

– To je korektan prijedlog kojim završavamo dva velika posla – ispunjavamo presudu “Sejdić-Finci” i riješavamo hrvatsko pitanje u FBiH.

Da li je riješeno pitanje načina izbora članova Predsjedništva BiH?

– Prijedlog iz FBiH je ostao da se to radi na indirektan način, u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, a prijedlog iz RS je da ostane direktan izbor. Bio je to izazov za šestorku, ali mislim da smo poslije sastanka u Banjaluci na pragu zajedničkog riješenja.

SDA u potpunosti odbacuje riješenja koja predlažu Lagumdžija i Čović, ali je Tihić ipak došao na sastanak u Banjaluku.

– Važno je da opozicija učestvuju u ovoj vrsti sastanka. Ali kad je o Tihiću riječ, on je političar sa nevjerovatnim mjenama i to sam već rekao. Ujutro misli jedno, oko podne drugo, po podne treće, naveče četvrto. Kod njega je to uobičajena stvar, zbog čega ne znate da li misli ono što govori. Žalosno je da svojim stavovima pokušava da minira sastanke poput ovog koji je organizovan u Banjaluci i koji je, uprkos tome, donio određen pomake.

Zar i Tihić u Briselu nije preuzeo neke obaveze…

– Tačno. Oni koji skoče iz briselskog dogovora pokazuju jesu li za proevropsku ili proiransku BiH.

A za koju su, po vama, u SDA?

– Za evropsku sigurno nisu!

Zašto su Srebreničani zviždali i Bakiru Izetbegoviću i Zlatku Lagumdžiji?

– Sve je to u Tihićevoj organizaciji, koji ne voli ni Izetbegovića ni Lagumdžiju. Ta grupa je flašom pogodila i Ćamila Durakovića, zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice.

Mislite li da to nije bilo spontano?

– Tako mogu da se ponašaju samo oni iza kojih stoje paraobavještajne muslimaske službe.

Da li je i onda aplauz Željku Komšiću bio “organizovan”?

– To može biti neka vrsta poruke Lagumdžiji. Uz jednu važnu ogradu: Komšić jeste jedan od naših najpopularnijih političara.

Kako biste vi prošli?

– Sigurno bih dobio aplauz.

Šta ako bi i vas izviždali?

– Godinama podržavam Srebreničane na sve moguće načine. Zato bi vrlo teško mogli da nađu zviždače protiv mene.

Dva mjeseca za rekonstrukciju vlasti u FBiH

Kad će i kako biti završena rekonstrukcija vlasti u FBiH?

– Sulejman Tihić destruktivno koristi pravne smicalice da taj proces bude duži. Međutim, ja na to gledam ovako: ako nam je jedna stranka uzela 20 godina živopt, neka nam uzme i još dva mjeseca. Uglavnom, mi ćemo to nadoknaditi.

Zašto bih ja bio u sukobu interesa, a Lijanović ne?

Hoće li Zakon o sukobu interesa BiH biti prepreka vašoj kandidaturi za ministra?

– Zašto bih ja imao sukob interesa, a braća Lijanovići ga nemaju? Možete biti vlasnik dijela kompanije, ali odgovorna lica ili menadžeri ne smiju biti vaši rođaci. U “Avazu” je taj sukob interesa prestao još 1998. godine, od kada operativno nisam na čelu kompanije.

Da li je “Avaz” stvarno na prodaju?

– Može se dogoditi  da dnevne novine ne budu više u mom vlasništvu, što mislim da je dobro.

IZVOR: Privatni stranački bilten SBB-a/ Fahrudina Radončića- DNEVNI AVAZ

KOMENTARI