instant fap

Kada je najbolje posjetiti čarobne Bahame, svaki mjesec nosi nešto unikatno

Kada je najbolje posjetiti čarobne Bahame, svaki mjesec nosi nešto unikatno

Bahami su jedna od najpopularnijih destinacija na Karibima, a veoma je jednostavno zaključiti i zašto je tako. Kristalno čista voda, mekani pijesak i hiljade lijepih plaža su samo neke od atrakcija na Bahamima. Hrana je odlična i svježa, a domaćini veoma gostoprimljivi.Ovaj otok privlači porodice, parove i prijatelje koji se žele opustiti na plaži, istraživati podvodni svijet i upiti bogatu kulturu ovog područja. Oni također mogu uživati u mnogobrojnim festivalima.

Međutim, sve ima svoju granicu, pa je tako i s boravkom na ovom ostrvu. Naime, iako temperature ostaju ugodne tokom cijele godine, ovdje postoje i sezone oluja koje sa sobom donose velike kiše koje nekad uništavaju sve pred sobom.

Zbog toga je važno znati kada je najljepše otputovati na ovo ostrvo, a stranica Oyster donosi savršene savjete za tu priliku.

Mart i april

Zbog proljetnog odmora je vrlo vjerovatno da će cijene smještaja porasti u martu i aprilu, a navala turista varira u ovim mjesecima. Nekada je puno, a nekada ne. Temperature počinju rasti u trećem i četvrtom mjesecu, a vlaga je na srednjem nivou u ovim mjesecima. 

Ipak, zahvaljujući velikim kišama, vlaga je najpodnošljivija u martu. Ukoliko posjetite ostrvo u martu ili aprilu, možete naići na nekoliko pljuskova, ali nedovoljno da bi vam uništilo odmor. Do sredine aprila će većina turista otići kućama, a gužve na plažama će se polako smanjivati. 

Kasni april i maj

Cijene se polako snižavaju pred kraj aprila, a gužve skoro nikako nema. Vani je toplo, a plaže su ugodne i prohodne jer nema toliko turista. Ukoliko ste zainteresovani za ronjenje, postoji velika šansa da ćete čak i u ovo doba godine vidjeti delfine, kornjače i druge morske životinje. 

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

Maj sa sobom donosi savršene temperature koje variraju od 22 do 28 stepeni, a ulice u to doba godine slave. Pune su karnevala, trubača, šarenih boja, parada i zabave. U ovo doba ujedno skaču cijene smještaja te je skoro pa nemoguće naći slobodno mjesto na ostrvu.

Ljetna sezona – juni, juli i august

Juni počinje kišom, a temperatura je oko 28 stepeni. Zrak je pun vlage, a turisti ovo doba godine opisuju kao “vrijeme kada je zrak ljepljiv”. Ovakvo vrijeme odbija mnoge turiste, ali su hoteli ipak poprilično puni. Oluje podižu vodu i pijesak te tako otežavaju roniocima da istražuju vodu. Temperature se podižu na 30 i više stepeni u julu, kada se kiše smanjuju, a sunce sija minimalno deset sati dnevno. 

U ovim mjesecima je još uvijek moguće uživati u raznovrsnim festivalima, a najpopularniji je Junkanoo ljetni festival.

Septembar, oktobar, novembar i decembar na Bahamima

Kraj godine sa sobom donosi i smanjenje temperatura, ali samo za nekoliko stepeni. Dani postaju kraći, a oluje ne prestaju, iako sa sobom donose malo manje kiše nego inače. Smanjuje se vlaga ali i cijene smještaja. U oktobru su cijene za trećinu niže nego u junu, a tada počinje i odlična sezona za surfere te brojni festivali kulture, vina i hrane.

U novembru je već primjetan manji broj kiša, temperature polako padaju, a vrijeme je i dalje idealno za surfere. Posljednji mjesec je veoma popularan što se tiče turizma jer je tada aktuelan Junkanoo zimski festival koji se održava u sedmici između Božića i Nove godine. U ovo doba godine možete očekivati možda i najviše cijene smještaja, zbog velikog broja turista koji su na godišnjim odmorima.

KOMENTARI