instant fap

Kada je najbolje soliti jaja, prije mućenja ili poslije prženja

Kada je najbolje soliti jaja, prije mućenja ili poslije prženja

Jaja su moćne hranjive tvari, pogotovo kada je riječ o žumancu. Postoji toliko mnogo načina na koje jaja možete uvrstiti u obroke, počev od kajgane, omlet i kuhanih jaja.

Da li ste na primjer znali da boja ljuske zavisi od toga koja vrsta kokoške je snijela jaje? Ili da boja žumanca zavisi od ishrane koke? Najbolje mjesto za čuvanje jaja nije sa strane vrata frižidera, koji je najtopliji dio vašeg frižidera? Da biste produžili vijek trajanja jaja, stavite ih na policu u frižideru, gdje su temperature niže, i držite ih u kutiji, što ih štiti od isušivanja.

Svježa jaja su bolja za prženje

Svježa jaja lakše je pržiti, bjelance se ne razliva, a veća je vjerovatnoća da će žumance ostati tečno. Također, svježa jaja lakše je kuhati jer je manja vjerovjatnoća da će se stvoriti zeleni krugovi, da će žumance biti iskrivljeno, kao i da ćete imati ravne dijelove na jajetu. Starija jaja laše je oljuštiti nakon kuhanja.

Dodajte sol prije nego što umutite jaja

Kako biste osigurali da omlet bude mekan i kremast, jaja posolite prije nego što ih umutite, nikako tek kada su u tavi ili već pečena. Sol spriječava proteine u jajetu da se previše povežu prilikom zagrijavanja, a to znači da će jaja biti vlažnija i mekša. Idelano bi bilo kada biste jaja posolili i umutili 15 minuta prije nego što ih stavite u tavu.

Postoji više od jednog načina prženja jaja

Ako mislite da je ispravan način prženja jaja da ga samo ispržite u tavi. Postoji nekoliko načina, a sve zavisi od toga šta vam se u kojem trenu jede. Ako želite nešto začinjeno, dno tave pospite maslinovim uljem i zagrijete na srednjoj temperaturi. Kada je ulje toplo dodajte začine koje želite i na to razbijte jaje. Kašikom zahvatajte ulje sa začinima i polivajce po bjelancetu dok nije pečeno.

Želite nešto mekano i nježno? Na laganoj vatri otopite kašičicu neposoljenog maslaca, razbijte jaje, pokrijte tavu i čekajte da se bjelanca stisnu, da se na žumancu stvrdne opna i da maslac malo posmeđi, dakle, oko tri minuta. Takvo jaje prebacite preko prethodno kuhane riže, rezanaca ili preko tosta. Prelijte umakom po želji.

Nabavite tavu za koju se jaja neće lijepiti

Glatko dno tave ključno je za mekane kajgane, jaja na oko i hrskava pržena jaja koja se neće lijepiti za tavu.

Ako recept traži jaja sobne temperature, postoji dobar razlog

Ako vam u receptu piše da jaja moraju biti sobne temperature, to je s razlogom. Naime, hladna jaja, iako korisna u nekim situacijama, neće postići jednak volumen niti će se jednako dobro homogenizovati kao ona sobne temperature. Rezultat toga su grudice u tijestu. Stoga, prije pravljenja kolača za koji vam trebaju jaja sobne temperature, ostavite ih sat vremena van frižidera. Ako nemate toliko vremena, jaja stavite u posudu vruće, ali ne kipuće vode i držite 5 minuta.

Postoji tačan način guljenja kuhanih jaja

Ako želite lako da ogulite jaja pratite ove smjernice:

Prvo, za kuhanje je bolje izabrati jaja iz radnje nego ona domaća. Drugačiji im je sastav i ova domaća, svježa teže je oguliti. Njih je bolje ostaviti za kajgane, a ova kupovna za kuhanje.

Sljedeći korak je da jaja stavite u vodu tek kada ona počne da vri. To je bolja opcija nego da jaja stavite odmah i da ona stoje u toj vodi dok ona ne dođe do tačke ključanja. Kako vam se jaja ne bi razbila dok ih stavljate u vrelu vodu, polako ih spustite kašikom i onda smanjite temperaturu, dovoljno da voda pomalo kuha, a ne da jako vri.

KOMENTARI