Kafa sa De Nirom na SFF-u: U ovaj grad došao sam zbog sličnosti sa New Yorkom

HomeMagazin

Kafa sa De Nirom na SFF-u: U ovaj grad došao sam zbog sličnosti sa New Yorkom

Robert De Niro nakon ručka u Sarajevu

Holivudski glumac Roberto De Niro, dobitnik prve nagrade “Počasno Srce Sarajeva“ za životno djelo danas je u Narodnom pozorištu pred novinarima, zaljubljenicima u filmsku umjetnost razgovarao o svojoj sjajnoj karijeri. Istakao je da je uvijek bio iskren prema onome što radi.

Sinoć je nakon što je svečano otvorio 22. po redu Sarajevo film festival u Narodnom pozorištu, u Ljetnom kinu “Metalac“, zajedno sa oko 3.000 posjetilaca, gledao redizajnirani film “Taksista”, koji je prije 40 godina ugledao svjetlost dana.

de niro - sff2

De Niro je kratko prokomentarisao da mu se sviđa kako sada izgleda taj film, koji je režirao Martin Scorsese, čovjek s kojim je često sarađivao tokom karijere.

“Uvijek sam se trudio da budem što iskreniji prema onome što radim. Moraš pokazati stvari onakve kakve su. Radite sa drugačijim karakterima, ličnostima. Iskreno bio sam uzbuđen kada sam vidio scenario ‘Taksista’, ali nismo znali kako će to na kraju ispasti. Znate da je bilo veoma dobro“, priča De Niro.

De Niro je pri dolasku u Sarajevo istakao da je u ovaj grad došao zbog sličnosti sa New Yorkom koji je bio izuzetno opasan grad za življenje sedamdesetih godina.

“New York je tada bio drugačije opasan u odnosu na Sarajevo devedesetih. No, bez obzira na sve te opasnosti ‘Mala Italija’, četvrt u kojoj sam živio bila je lijepo mjesto. Istina sada se potpuno promijenilo, ali nekada je zaista bilo interesantno. Živjele su tu ljudi raznih nacija i uvjerenja, bilo je to uzbudljivo životno iskustvo“, kaže De Niro.

Za preko 50 godina u poslu filmske industrije susretao se sa svim i svačim.

“U jednom trenutku karijera ide u smjeru u kojem vi želite i možete reći u redu je. Međutim, u jednom trenutku dođe do neminovnih promjena. To mi nije predstavljalo problem, radio sam razne uloge, potpuno različitih likova. Volim isprobavati nove stvari“, ističe holivudski glumac.

Tokom razgovora prikazani su inserti iz nekih od De Nirovih najpoznatijih filmova, kao što su “Lovac na jelene“, “Dobri pastir“ i “Dozvola za brak“. U stvaranju nekih, osim što je glumio, učestvovao je i kao režiser i producent. Po njemu ima nekoliko važnih stvari za dobar film.

de niro - sff1

“Scenario je ključni, kao i dobri glumci naravno. Tada možete napraviti neštop posebno. No,budžet filma i novac, kao i dobar studio su također jako važan segment. Ponekad se može i bez mnogo novca napraviti sjajan film, ali ipak je lakše kada ne nailazite na takve probleme“, smatra De Niro.

Tokom razgovora je naglasio da je ranije znao dosta improvizovati, ali da su sve to normalne stvari tokom snimanja filma. No, uvijek je do krajnjeg rezultata dolazio u međusobnom razgovoru sa režiserom.

S obzirom da je ikona holivudske filmske industrije, takav status sa sobom donosi i veliku slavu. De Niro se sa tim sasvim jednostavno nosi.

“Svaki slobodan dan ili trenutak provodim sa svojom djecom i porodicom. Uživam trošiti svoj ‘profit’ u sopstvenom domu. Za moju djecu nisam filmska ikona“, zaključio je De Niro.

Moderator razgovora je Mike Goodridge, bivši urednik prestižnog magazina Screen International i izvršni direktor londonske kompanije Protagonist Pictures. On je ujedno i jedan od selektora programa Kinoscope Sarajevo Film Festivala.

De Niro je rođen 17. augusta 1943. godine u New Yorku. Dobitnik je dva Oscara, za sporednu ulogu u filmu ”Kum II” i za glavnu ulogu u filmu ”Razjareni bik”.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: