Kako i gdje se kradu automobili u BiH: Prosjek je 5 dnevno, pročitajte savjete

HomeVijestiBiH

Kako i gdje se kradu automobili u BiH: Prosjek je 5 dnevno, pročitajte savjete

Posudio mobitel pa ga odnio sa sobom

Krađe automobila nerijetka su pojava u Bosni i Hercegovini gdje, u prosjeku, svaki dan nestane po pet vozila i gdje su gradovi postali kao „švedski stolovi“ za auto-mafijaše.

Večernji list tim je povodom napravio malo istraživanje, te kako navode dok policija tek pretpostavlja da se sa područja Mostara učestalo nestali BMW-ovi mahom odvoze u Istočno Sarajevo, a vozila marke Volkswagen prema Zapadnoj Hercegovini, očajni vlasnici pozivaju javnost upomoć. Nerijetko vlasnici, koji uglavnom nemaju skupe police osiguranja, pokušavaju samostalno doći do svog ljubimca, a spremni su platiti i otkupninu, izlažući se najgorim rizicima.

Visina otkupnine se kreće čak i do 20.000 KM ako su u pitanju skupocjeni automobili poput Audija i BMW-a, a koju traže iz sokolačkog ili paljanskog klana, koji su povezani s ekipama iz Srbije i Crne Gore, gdje uglavnom završavaju ukradena vozila. Uvijek su aktuelni golfovi, od četvorke do sedmice, a za njih traže otkupninu od četiri do šest hiljada maraka, dok se golfovi trojke, dvojke i jedinice kradu isključivo zbog dijelova.

„Kradu aute za koje imaju potrebnu opremu, odnosno dekodere, te koje će, jednostavno, prodati po nižoj cijeni ili, pak, rastaviti u dijelove. Skupocjena vozila imaju “zeder” i “hudiny” koji se računarski otključavaju, dok su “lavlje kandže” prošlost, poprskaju ih sprejem i otkinu… Iz Srbije donose opremu, različite brave, skinu tvoju i stave svoju i sve to za nekoliko sekundi. I za GPS imaju računalo. Riječ je o jednom od najunosnijih poslova i dio su međunarodnog lanca“, kažu poznavatelji svijeta podzemlja, dodajući kako je velik novac u igri, toliko da su se počeli između sebe ubijati.

Naime, nakon nedavnog takvog slučaja, u Sarajevu je zapaljen terenac BMW koji je još ljetos ukraden u Mostaru.

„Najviše kradu za vrijeme vremenskih nepogoda ili smanjene pozornosti građana. Sve češće s njima idu i djevojke, manje su sumnjivi kao par, lakše obave posao“, zaključuju stručnjaci napominjući kako snažnije organizacije uglavnom imaju saradnike u policiji, a postoje i “tiperi” koji o mogućim žrtvama prikupljaju informacije na terenu ili su posrednici pri otkupu, prenosi Večernji list.

Kako ističu, u Sarajevu postoji razrađena shema kada je u pitanju otkup vozila te, ako se raspitate na pravim mjestima, lako možete doći do ljudi koji su povezani s posrednicima.

„Kada napuštate vozilo, pa bilo to i nakratko, ugasite motor, izvadite ključ iz kontakt-brave, zaključajte i ne ostavljajte dokumente. Postavite dodatnu zaštitnu bravu za volan ili polugu za njegovu blokadu. Ugradite alarmni uređaj i elektronsku blokadu motora (skriveni prekidač strujnog kruga). Ugradite poluge za blokiranje mjenjača, papučice, kočnice i kvačila. Zatvorite pomoćni krov i prozore. Ne ostavljajte vozilo na mračnom i pustom mjestu duže vrijeme bez nadzora. U slučaju nestanka i uočenoga oštećenja brave, obavijestite policiju, a nakon toga promijenite bravu i vozilo premjestite na sigurnije mjesto. Kad nadgledate svoje vozilo, pogledajte i susjedovo“, savjetuju iz policije.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0