instant fap

Kako je princeza Diana promijenila britanski dvor

Poznavaoci prilika na dvoru ocjenjuju da je pogibija princeze Diane učinila da kraljevska porodica počne više graditi svoj imidž i da je zauvijek promenila način na koji se mladi kraljevski par, William i Kate, ophodi prema svojim podanicima.

Princeza Diana, koju su doživljavali i kao “narodnu princezu”, poginula je zajedno sa svojim partnerom Dodijem Fayedom, prenosi B92.

Britanci, sa reputacijom suzdržanog naroda, javno su tada oplakivali svoju princezu, a staza ispred palate Kensington u Londonu gdje je živjela Diana bila je preplavljena cvijećem, par sati nakon njene pogibije.

Tada je kraljica Elizabeth druga pogrešno procijenila raspoloženje javnosti, te je odlučila da ostane u dvorcu Balmoral u Škotskoj umjesto da se odmah vrati u London.

Usred optužbi da nije bila u kontaktu i da je bila hladna prema svojoj bivšoj snahi – pošto su se Diana i princ Charles razveli 1996. godine – kraljica je još napravila i neuobičajeno televizijsko obraćanje.

Dianina smrt nije bio jedini faktor pada poplularnosti kraljevske porodice krajem 1990-tih, tome su doprinijeli i razvodi i skandali.

“Međutim, stvari su se promijenile – kraljevska porodica je popularna i kraljica je najpopularnija od dolaska na prijesto 1952. godine”, kaže istoričarka kraljevske porodice Kate Williams.

Tome su doprinijeli vjenčanje princa Williama i Kate Middleton prošle godine, kao i kraljičin dijamantski jubilej ove godine, što pokazuje i njeno pojavljivanje u kratkom filmu o Jamesu Bondu na otvaranju Olimpijskih igara u Londonu.

Na Dianinoj sahrani, ionako jakim emocijama doprinio je i njen brat Charles Spencer koji je u svom govoru napao novinare da su je proganjali tokom života i da su oni možda doprinijeli nesreći u kojoj je princeza izgubila život.

Još potresnija slika je ona gdje zbunjeni dječak hoda iza Dianinog kovčega, a sada je to već odrasli princ Harry (27).

Dianina smrt šokirala je ne samo Britance već cijeli svet, a turisti koji su ove sedmice došli da posjete memorijalnu fontanu u Hajd parku živo se prisjećaju šoka.

Turistkinja Stephanie Cooper iz Eseksa kaže da je dan kada je poginula princeza Diana bio “jedan od onih momenata kao napad na Njujork, ili kada je ubjen John Kennedy, kada se zauvijek sjećate gdje ste bili i šta ste radili u tom trenutku”.

Iako Dianin mlađi sin Harry ponekad iznenadi svojim lošim ponašanjem, ipak se Dianina zaostavština veoma jasno vidi u njena dva sina kao i Williamovoj ženi Catherine, nekada Kate Middleton, smatra Williams.

“Posljednje tri, četiri godine mladi prinčevi mnogo toga su preuzeli od svoje majke, tako da manje mislimo na Dianu, a mnogo više na Williama, Harryja i Kate”, rekla je Williams.

Njeni sinovi i snaha postupaju slično kao Diana – bave se humanitarnim radom, brinu i susreću se sa običnim ljudima.

Diana se aktivno bavila humanitarnim radom, mnogo prije nego se razvela od princa Charlesa.

KOMENTARI