instant fap

KAKO JE VLADA USK-A GODINU ZAVRŠILA SA SEDAM MILONA KM DEFICITA?

Unsko-sanski kanton prošlu godinu završio je sa sedam miliona KM deficita zbog lošeg planiranja i prekomjernog trošenja javnog novca, dok su istovremeno za 20 odsto povećana primanja članova Vlade, te broj zaposlenih

Utvrdili su to federalni revizori u izvještaju o budžetu USK u prošloj godini dajući mu negativnu ocjenu.

PLATE: Premijer 4400, ministri po 3600 KM!

Najveću osnovnu platu ima premijer USK – 4.379 KM, dok ministri imaju 3.594 KM, predsjedavajući Skupštine 3.726 KM, a profesionalni poslanici 2.557 KM, naveli su federalni revizori.

Poslanici koji nisu profesionalizirali svoj status nisu u mnogo lošijoj situaciji s obzirom na to da primaju 2.000 KM paušala, bez obzira da li je održana sjednica Skupštine ili ne, s tim da se ovaj iznos umanjuje za deset odsto. Poslanici imaju i dodatna primanja kada prisustvuju sjednicama i to od 150 KM, umanjeno za deset odsto, kao i naknadnu troškova prevoza.

“Članovi kolegija i radnih tijela Skupštine imaju pravo na novčana primanja 150 KM umanjeno za 10 odsto po održanoj sjednici i pravo na naknadu troškova prevoza”, navodi se u izvještaju.

Revizori su ocijenili da je zabrinjavajuće da se iz godine u godinu njihove preporuke ponavljaju i da se javni novac troši mimo ovlaštenja.

U izvještaju Ureda za reviziju institucija u FBiH istaknuto je da je na plate, naknade i doprinose više od 5.600 zaposlenih potrošeno 129,1 milion KM, što čini 71 odsto ukupnih rashoda iz budžeta, saznaju Nezavisne novine.

“Povećanje izdataka po osnovu plaća u visini 3,1 milion KM posljedica je povećanja broja zaposlenih i primanja ministara i premijera od 1. aprila sa obrazloženjem povećanog obima posla”, navodi se u izvještaju.

Zaposlenima je isplaćena i razlika toplog obroka i regresa od 3,2 miliona KM. Inače, topli obrok je osam KM dnevno, a regres 410 KM.

Revizori su utvrdili da je na Univerzitetu u Bihaću 4,5 puta plaćeniji rad preko norme nego redovan rad, a ipak se nije radilo na zapošljavanju u stalni radni odnos, što bi dovelo do smanjenja rada preko utvrđene norme.

Kako je trošen novac revizori su ilustrovali i podatkom da je sa jednom osobom sklopljen ugovor o izvođenju nastave po kojem su isplaćivani i troškovi puta iako je u ugovoru navedeno da je Bihać mjesto prebivališta te osobe. Za novčanu pomoć zaposlenima pri sticanju magistarskih i doktorskih diploma iz budžeta je potrošeno 180.000 KM, gdje se kao pomoć za magistarsku diplomu plaća 3.000 KM, a doktorsku 5.000 KM, ali te isplate su vršene bez adekvatne dokumentacije.

Za ugovore o djelu potrošeno je 1,7 miliona KM, a sklapani su i za redovne poslove. Ugovore o djelu sa vozačem i kafe kuharicom sklapale su čak i oformljene komisije, dok su neke komisije plaćane iznad propisanog iznosa. Za reprezentaciju je potrošeno 286.300 KM, ali limiti za njeno korištenje ne postoje, dok je godišnji dozvoljeni iznos za davanje poklona izmijenjen pa je sa 3.000 KM za premijera i 1.500 KM za ostala ovlaštena lica povećan na čak 50.000 KM.

Revizori su ukazali i da su javne nabavke vršene uz nepoštovanje ili pogrešnu primjenu zakon, dok nisu poduzimane mjere za naplatu koncesija za koje se potražuje 2,4 miliona KM.

Uz sve ovo, tekuća rezerva je, suprotno zakonskim odredbama, povećana za 32.000 KM. Ukupno je iz tekuće rezerve potrošeno 404.500 KM i to za vjerske zajednice, sportske klubove i angažovanje vanjskih saradnika, što nisu hitni i nepredviđeni izdaci zbog kojih rezerva postoji.

Kada je u pitanju finansijski rezultat, revizori su konstatovali da je ostvarenih sedam miliona KM deficita posljedica nepoštivanja zakona o budžetima po kojem se rashodi moraju usaglašavati sa prihodima. Tako je USK u budžetu za 2011. godinu planirao 10,5 miliona KM deficita, koji su željeli pokriti zaduženjem od viših nivoa vlasti, te privatizacijom koja nije realizovana.

“Budžetski korisnici stvarali su obaveze, a da iste nisu bile odobrene u okviru iznosa alociranog za tog korisnika”, naveli su revizori.

Na kraju je ostvareno 14,3 miliona KM manje prihoda od planiranih, dok su rashodi bili za pet miliona veći nego 2010. godine.

Izjavu premijera USK Hamdije Lipovače nismo uspjeli dobiti.

KOMENTARI