instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Kako lakše ispostiti ramazan: Izbjegavati prženu i začinjenu hranu, kafu i cigarete

Kako lakše ispostiti ramazan: Izbjegavati prženu i začinjenu hranu, kafu i cigarete

Mjesec posta ramazan za sve muslimane ove godine predstavlja izazov. Post od sehura do iftara u BiH trajat će 18 sati, a veoma je bitno šta ćete unijeti u svoj organizam kako biste bez poteškoća i zdravstvenih problema dočekali kandilje i akšamski ezan koji označava kraj posta.

“Muslimani koji planiraju postiti mjesec ramazan trebaju da se hrane tako da njihova tjelesna težina ostane ista. Međutim, oni koji imaju višak kilograma, ramazan je i idealno vrijeme da se težina normalizuje. S obzirom na dug vremenski period posta, dobro bi bilo konzumirati hranu koja se sporo probavlja, uključujući onu koja sadrži vlakna”, izjavio je Koluh.

Sporo probavljiva hrana čovjeka čini sitim i do osam sati, dok lako probavljiva može zadovoljiti čovjekove potrebe na tri do četiri sata. Sporo probavljive namirnice su one koje sadrže graške i sjemenke kao što su ječam, pšenica, zob, proso, griz, grah, brašno od punog zrna, riža i druge, a koje se u prehrani nazivaju kompleksni karbohidrati. Lako probavljive namirnice su one koje sadrže šećer i bijelo brašno i nazivaju se prečišćeni karbohidrati.

“Namirnice bogate vlaknima sadrže mekinje, cijela zrna, graške i sjemenke, to je i povrće kao što je zeleni grah, grašak, tikva, kukuruz, špinat i ostale biljke kao lišće cvekle, voće s korom, sušeno voće, a naročito kajsije, smokve, šljive, bademi i drugo… Trebala bi postojati i ravnoteža kod uzimanja namirnica iz različitih grupa kao što su voće – povrće, meso – piletina – riba, hljeb – žitarice i mliječni proizvodi”, dodaje Koluh.

Za vrijeme posta nije dobro konzumirati prženu hranu koja uzrokuje lošu probavu, žgaravicu i probleme sa težinom.

“U danima, odnosno noćima, mjeseca ramazana, od iftara do sehura, potrebno je izbjegavati prženu i masnu hranu, hranu koja sadrži previše šećera, prejedanje, a naročito na sehuru. Za vrijeme sehura trebalo bi izbjegavati i unošenje velikih količina čaja koji pojačava mokrenje, a s mokraćom izlaze i vrijedne mineralne soli koje su potrebne organizmu tokom dana. Također, potrebno je izbjegavati i komzumiranje cigareta, a ako niste u mogućnosti da se odviknete, reducirajte njihovu konzumaciju”, izjavio je Koluh.

Postač bi prema riječima našeg sagovornika za vrijeme sehura trebao konzumirati hranu s kompleksnim karbohidratima kako bi što kasnije ogladnio, a hurme su odličan izvor šećera, vlakana, karbohidrata, kalija i magnezija. Bademi su bogati proteinima, vlaknima i imaju malo masnoće dok banane sadrže kalij, magnezij i karbohidrate.

“Potrebno je piti što više vode i voćnih sokova u vrijeme između iftara i odlaska na spavanje kako bi organizam regulirao nivo tečnosti na vrijeme”, dodaje Koluh.

Plan ishrane za sehur:

1. Složeni ugljikohidrati: integralni hljeb, kaša ili žitne pahuljice, riža, krompir ili tjestenina

2. Proteini: jaja, meso, sir, mlijeko, jogurt, riba i mahunarke

3. Nezasićene masnoće: riba, hladno prešana ulja, neslani orašasti plodovi (orah, badem, kikiriki, lješnik…) te sjemenke tikve, suncokreta…

4. Vitamini i minerali: salata i voće (svaki dan drugo voće kako bi se unijeli svi potrebni nutrijenti)

5. Tečnost: voda (2 čaše) ili u kombinaciji sa razblaženim sokom

Izbjegavajte:

1. Piti previše kafe ili crnog čaja jer dovode do dehidracije

2. Previše slanu hranu od koje se žedni, kao i pržene, masne i začinjene namirnice koje mogu izazvati žgaravicu i otežati post

KOMENTARI