instant fap
Naslovnicainmedia danas

Kako pravilno glasati na lokalnim izborima i pronaći svoje biračko mjesto

Kako pravilno glasati na lokalnim izborima i pronaći svoje biračko mjesto

Lokalni izbori u BiH održavaju se danas. Centralna izborna komisija izdala je niz jednostavnih uputa za birače kako će pravilno ispuniti svoj glasački listić.Lokaciju svog biračkog mjesta birači mogu provjeriti ako posjete web stranicu CIK BiH www.izbori.ba i otvore link “Da li ste registrirani”, zatim da u prazna polja upišu tražene podatke (ime, prezime i JMB).

Drugi način provjere je putem slanja SMS poruke na broj 091 12 12 12, poruka treba da sadrži samo JMB, slanje poruke košta 0,10 KM+PDV. I naravno treći način provjere lokacije biračkog mjesta je da birač kontaktira općinski Centar za birački spisak ili pozove info linije CIK BiH 033/251-331 ili 033/251-332.

Glasate tako što upisujete “X” u kvadratić na glasački listić za izbor načelnika/gradonačelnika pored imena jednog od kandidata. Isto slovo stavljate u kvadratić i na listić za izbor vijećnika u općinskom/gradskom vijeću, odnosno odbornika u skupštini općine/grada i poslanika u Skupštini Brčko Distrikta. 

Listić će biti važeći ako označite kvadratić jedne političke stranke ili koalicije, ili liste nezavisnih kandidata ili imena jednog nezavisnog kandidata, ili označite jednog ili više kandidata jedne stranke, koalicije ili liste nezavisnih kandidata.

Listić je važeći i ako označite jednu političku stranku/koaliciju/listu nezavisnih kandidata i jednog ili više kandidata na njenoj listi.

U izbornim jedinicama u kojima se biraju pripadnici nacionalnih manjina glasate tako što ćete označiti jedno ime na posebnoj listi. Ukoliko ste se odlučili glasati za pripadnika nacionalnih manjina ne možete glasati za političku stranku, koaliciju ili listu nezavisnih kandidata. Ako odaberete obje opcije, vaš listić je nevažeći.

Iz CIK-a su naglasili da će se lokalni izbori 2020. godine organizovati u skladu sa zdravstvenim smjernicama koje su propisale nadležni državni, entitetski i kantonalni, odnosno, orgni Brčko Distrikta BiH u uslovima pandemije koronavirusa.

To podrazumijeva obavezno nošenje zaštitne maske, držanje fizičke distance od najmanje 1,5 metar te dezinfekcija ruku.

Kada dođete na biračko mjesto potrebno je da ponesete identifikacioni dokument – lična karta, pasoš ili vozačka dozvola.

Glasanje je inače tajno i taj proces obavlja samo jedna osoba, međutim, Izbornim zakonom u BiH je omogućeno slijepim, nepismenim i fizički nesposobnim osobama, koje se nisu u mogućnosti samostalno potpisati na izvod iz Centralnog biračkog spiska, niti samostalno glasati da na svoj zahtjev dobiju pomoć prilikom glasanja.

Birač može odabrati jednu osobu koja će mu pomoći u glasanju, pri čemu jedna osoba može pomoći samo jednom biraču, a pri tome ne može biti član biračkog odbora niti akreditirani posmatrač.

Potrebno je da i ta osoba ponese svoj identifikacioni dokument.

Biračka mjesta će biti otvorena od 07:00 do 19:00 sati.

Ukoliko uočite neke nepravilnosti tokom glasanja ili budete ometani to možete prijaviti predsjedniku biračkog mjesta ili CIK-u BiH.

KOMENTARI