instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Kako se Dodik otvoreno ruga Šestorci jer zna da ne smiju insistirati na njegovom kažnjavanju

Kako se Dodik otvoreno ruga Šestorci jer zna da ne smiju insistirati na njegovom kažnjavanju

Nakon što je lider SNSD-a potvrdio da neće odustati od zacrtanog kursa “prenosa nadležnosti” sa nivoa BiH na entitet, postavlja se pitanje šta zaista njegovi partneri na državnom nivou očekuju da će se događati u narednom periodu.

Već nekoliko godina traje aktivniji Dodikov pokušaj da putem institucija, kao što je Narodna skupština Republike Srpske, legalizira svoja nastojanja da razvlasti državu njenih nadležnosti i time anulira sve na čemu se radilo u decenijama iza nas, a što je za cilj imalo jačanje BiH.

Sada je ponovno najavio da će, nakon što je NSRS u decembru 2021. godine donijela niz zaključaka kojima se ispitala granica do koje je moguće ići bez sankcija, a koji su se ticali odbrane, poreza i tome slično krenuti u famozno “vraćanje nadležnosti”.

Najava da će politika manjeg bh. entiteta u narednome periodu nastaviti ići tim putem ne može biti iznenađujuća, jer je Dodik otvoreno govorio o iznošenju 49 posto zemlje “na cipelama” i njegovom nadanju da će do kraja života svjedočiti samostalnosti RS-a i tome sličnim imaginacijama.

Nova vlast, stari problemi

Tokom procesa formiranja vlasti na nivou BiH, pojedinci predstavnici tadašnje koalicije stranake Osmorke, koja je u međuvremenu upravo zbog neslaganja sa politikom ignoriranja ili ublažavanja Dodikovih izjava postala Šestorka, tvrdili su da se lider SNSD-a promijenio.

On je uporno dokazivao da to nije tako, od paramilitarne parade povodom neustavnog Dana RS-a 9. januara, preko osvrta o državnoj imovini, sve do gnusnih izjava na dan obilježavanja godišnjice pogibije građana Sarajeva na pijaci Markale.

Dodik sada tvrdi da postoji 83 nadležnosti države koje namjerava pretvoriti u nadležnosti RS-a.

Ne treba zaboraviti da je on još prije nekoliko mjeseci kazao kako je najsnažniji njegov odnos sa Draganom Čovićem, odnosno HDZ-om koji također putem deklaracija udruženja HNS pretenduje teritorijalno reorganizirati BiH i napraviti neke mega “hrvatske” kantone.

Stranke iz FBiH, a koje nisu HDZ, naći će se u možda i goroj situaciji no onoj u kojoj je svojevremeno bila SDA.

Dvije političke struje koje su vlast u BiH prosto je žele kreirati po mjeri koja njima odgovara, a potencijalno integrativne snage u državi rasparčavaju vlastito biračko tijelo.

Odnosi Šestorke, SNSD-a i HDZ-a

Politički projekat Šestorke nema snage oduprijeti se SNSD-u i HDZ-u jednako kao ni druge stranke prosto iz razloga što se još niko nije sjetio da je za otpor prema rušiteljima države potrebno informirano donositi odluke o tome ko su oni zaista i šta su njihove politike.

To očigledno nije slučaj, jer se u ovoj zemlji “razgovorima” ne može postići puno, ali bi se strategijom o svim državnim pitanjima moglo pomjeriti sa mrtve tačke i zaustaviti napredak ka političkim ambisima suverentiteta onoga što BiH jeste.

Kako razgovarati sa osobama koje ne poštuju državni Ustavni sud i njegove presude? Zar je moguće dogovoriti se sa onima koji žele institucije po njihovoj mjeri?

Je li moguće da je politika popuštanja sve što političari koji su partneri Dodiku i Čoviću imaju ponuditi?

Pa zar treba otkočiti išta, posebno projekte koji RS-u donose milijarde KM koje će se potrošiti, ne na povećanje standarda građana nego na vraćanje dugova, ako to znači razvlastiti državu i nastaviti slušati uvredljive poruke upućene narodu nad kojim je izvršen genocid?

Dodikova strategija je jednostavna, a to je da iskoristi slabosti protivnika – neznanje o tome kako voditi državu, iako su to u ovome slučaju njegovi partneri u vlasti.

Šestorka ima formu, ali još uvijek nisu demonstrirali da imaju i sadržaj, a svakim glasnijim kritikama upućenim lideru SNSD-a samo bi podrivali vlastitu poziciju u vlasti i morali bi sići sa vala tvrdnji da su baš oni ti koji će donijeti velike promjene za BiH time što se sa predsjednikom RS-a na neki način mogu nositi.

Ko se usudi govoriti o promjeni ćudi starih vukova, taj ne zna da su oni decenijama mijenjali dlaku.

KOMENTARI