instant fap

Kako su Joe Biden i Boris Johnson razbjesnili Francuze i ugrozili savez protiv Kine

Kako su Joe Biden i Boris Johnson razbjesnili Francuze i ugrozili savez protiv Kine

Gnjev Pariza zbog odluke Australije da raskine planove za kupovinu podmornica izgrađenih u Francuskoj nije samo svađa oko ugovora o odbrani, prekoračenja troškova i tehničkih specifikacija. Time se dovodi u pitanje transatlantski savez za suočavanje s Kinom, piše The Guardian.

Dogovor AUKUS-a ostavio je francusku političku elitu da bjesni od Trumpovog unilateralizma Joea Bidena, dvoličnosti Australije i uobičajene britanske perfidnosti.

“Ništa nije učinjeno tako što se neko nekome prikrao iza leđa”, uvjeravao je britanski ministar odbrane Ben Wallace u pokušaju da smiri svađu. Međutim to nije stav u Parizu.

“Ovo je ogromno razočaranje”, rekla je Florence Parly, francuska ministarka odbrane.

Parly je još u augustu održala samit sa svojim australskim kolegom Peterom Duttonom u Parizu i izdala poduže zajedničko saopćenje u kojem je istaknuta važnost njihovog zajedničkog rada na podmornicama kao dijela šire strategije za zadržavanje Kine u Indo-pacifičkoj regiji.

Nije bilo upozorenja, Francuska je samo čula glasine u australijskim medijima da će njen ugovor uskoro biti raskinut uživo na TV-u putem video veze između Washingtona, Canberre i Londona.

Štoviše, potez je predstavljen ne samo kao prelazak s podmornica na dizelski pogon koje je Francuska gradila na nuklearne većeg dometa, već kao dio novog trosmjernog sigurnosnog pakta za regiju koji će razvijati nove tehnologije. Možda je neko odlučio da se Francuzima ne može vjerovati da će se pridružiti ovom savezu. Možda je bilo osjetljivosti oko prijenosa tehnologije između SAD-a i Velike Britanije u nuklearnom pogonu i drugim područjima tehnološke saradnje, poput podmornica i umjetne inteligencije.

Kako bi dolio sol na ranu, Biden je najavu odložio za dan prije nego što je Evropska unija trebala objaviti svoju dugo planiranu indo-pacifičku politiku. EU je rekla da se o tome nije unaprijed konsultovalo, iako su zvaničnici Pentagona rekli drugačije.

Australija je saopćila da je upozorila da kašnjenja u projektovanju znače da bi do septembra mogla raskinuti ugovor, a Francuska je imala rok do septembra da revidira svoje planove za sljedeće dvije godine projekta.

Međutim u stvarnosti, Australija je već radila na planu B sa Sjedinjenim Američkim Državama. Francuskim očima, Biden je pokazao, i to ne prvi put, da će staviti nacionalni interes SAD-a na prvo mjesto.

Jezik koji potiče od Jean-Yves Le Drian-a, francuskog ministra vanjskih poslova i čovjeka koji stoji iza prvobitnog dogovora sa Australijom 2016. godine, je bez presedana.

“Ova brutalna, jednostrana i nepredvidiva odluka mnogo me podsjeća na ono što je gospodin Trump radio. Ljut sam i ogorčen. To se ne radi između saveznika. To je zaista nož u leđa”, rekao je.

Emmanuel Macron će također biti bijesan. On je primio Scotta Morrisona, australijskog premijera, 15. juna u Jelisejskoj palati, pozivajući se na ugovor za 12 podmornica kao “stub partnerstva i odnosa povjerenja između dvije zemlje”.

“Takav program temelji se na prijenosu znanja i tehnologije i vezivaće nas za decenije koje dolaze”, rekao je Macron.

S obzirom na odlazak Amerikanaca iz Afganistana, operacije NATO-a u kojoj saveznici nisu imali mnogo glasa, Francuska i EU su se pomirile s činjenicom da Biden nije sve što je izgledao kada je putovao u Brisel da obeća da se Amerika vratila.

Nema sumnje da SAD vjeruje da će se francuska ljutnja smiriti ili da nije iskrena uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj. Francuska je veliki izvoznik oružja, a gubitak od približno 10 milijardi eura, jednom kad se uključe krivične klauzule, na velikom je gubitku.

Ovo je velika pobjeda za Borisa Johnsona, a i one koji su rekli da će Britanija nakon Brexita ostati važniji partner za SAD nego za EU, čak i ako će alarmirati prokineski poslovni lobi u Velikoj Britaniji.

Činilo se da visoki američki dužnosnici na brifingu o sporazumu s Aukusom nisu bili svjesni uvrede koju bi to izazvalo, cinično rekavši da savez “ne samo da ima namjeru poboljšati naše sposobnosti u Indo-Pacifiku, već i uključiti Evropu, posebno Veliku Britaniju, u naša strategija u regionu”.

Washington će, ako je pametno, raditi na tome da uvjeri Francusku da još uvijek može biti partner u Indo-Pacifiku. U suprotnom će jedini dugoročni dobitnik biti Kina.

KOMENTARI