Kako su pričali snajperisti oko Sarajeva: Kad pogodim, drago mi je… (VIDEO)

HomeVijestiBiH

Kako su pričali snajperisti oko Sarajeva: Kad pogodim, drago mi je… (VIDEO)

Otvaranje spomen obilježja Nermin Divović

Kad pogodim, drago mi je. Drago mi je, jer ih ne volim više. Nema života s njima više (…) Slabo smo, nismo nigdje napravili masakre. Inače, ovo je humanije, recimo, puškom ubiti čovjeka.

Strašne su ovo rečenice koje izgovara nasmiješeni mladić u uniformi. Oko glave je zamotana zelena traka, snajpersku pušku, Zastavu M76, čvrsto pribija uz sebe dok s lakoćom objašnjava kako tim PASP-om ubija ljude po opkoljenom Sarajevu.

Riječ je o Draganu Šljiviću, jednom od brojnih snajperista koji su sijali užase za vrijeme opsade i koji je ovu izjavu dao za vrijeme rata jednoj stranoj (vjerovatno francuskoj) televiziji.

Od snajperskih metaka, poginule su i prve sarajevske žrtve, na Vrbanja mostu 5. aprila: Suada Dilberović, Olga Sučić i Milomir Vučijak.

U ratnim godinama koje će doći, snajperisti su ciljali najčešće gradske raskrsnice, mada se nisu libili gađati i ljude u stanovima. Kampanja je bila, uglavnom, sljedeća: upucati jednu žrtvu, a onda čekati da dođu drugi ljudi da joj pomognu, o čemu je u Haagu svjedočio i fotoreporterAP-a Morten Hvaal.

Ljekari kažu da je u bolnicu dnevno stizalo više od 20 snajperskih žrtava.

Nažalost, 20 godina od kraja rata, NITI JEDAN od ovih snajperista nije sudski procesuiran, a kamoli osuđen. Na bilo kojem sudu, haškom, bosanskohercegovačkom ili, bar, sarajevskom.

Potvrdio je ovo za portal Radiosarajevo.ba i Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva od 1992 do 1995 godine.

Ukoliko niste znali, za vrijeme opsade Sarajeva, snajperi su ubili 53 mališana, u dobi od godinu dana pa više…

Znajući da je ovo Udruženje istraživalo snajperiste koji su pucali oko Sarajeva, pitamo ga da li su ikad nadležni organi zatražili te informacije. Grabovica odgovara:

„Objavili smo knjigu, film. Objavili smo imena komandanata i snajperista. Nikada niko nije tražio te podatke… Ma nisu problem podaci, ovdje je samo politika problem“, dodaje naš sagovornik.

Osuđen za dejstvovanje snajpera po Sarajevu bio je nekadašnji general Vojske Republike Srpske Dragomir Milošević, koji je u ratu bio na čelu Sarajevsko-romanijskog korpusa. Tu je još jedan haški optuženik Stanislav Galić, vojni zapovjednik istog korpusa, koji je na sudu izjavio kako nije on taj koji je naredio snajpersku paljbu po Sarajevu.

Spomenimo još i Momčila Perišića, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, koji je samo u jednom mjeseci osigurao isporuku od 800.000 metaka, 2.000 pušaka i 5.400 snajperskih strojnica VRS-u. Većina te municije završila je u Sarajlijama.

L.R., Radiosarajevo.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0