instant fap

Kako zaštiti ljubimce tijekom velikih vrućina

Kako biste zaštitili svog ljubimca tijekom velikih vrućina, važno je prvo prepoznati znakove nelagode koje pokazuju, a zatim im pružiti ono što trebaju da im bude lakše – vodu, sjenu i protok svježeg zraka

Kad počnu ljetne vrućine, mnogi od nas su već spremni na njih – spustili smo rolete i plutamo u kadama punim mlake vode – no ne bismo smjeli zaboraviti svoje ljubimce. I njima je vruće.

U svojoj knjizi ‘Extreme Weather’ (Ekstremno vrijeme) Bonnie Schneider razgovarala je s veterinarima, doktoricom Charlotte Krugler i doktorom Adamom Eichelbergerom sa Sveučilišta Clemson u Južnoj Karolini te ih pitala za nekoliko savjeta kako pomoći ljubimcima tijekom velikih vrućina, piše Huffington Post.

Najvažnije je prepoznati znakove da je ljubimcu vruće. Psi i mačke glasno dišu otvorenih usta i isplažena jezika čak i kad samo leže. Još jedan znak da im je vruće je znojenje jastučića na šapama. Dodatni znakovi nelagode kod ljubimaca su nedostatak apetita, zbunjenost te proljev.

Ljubimce se nikako ne bi trebalo tjerati da rade bilo kakve naporne aktivnosti tijekom vrućina, jer to može dovesti do pregrijavanja. U slučaju da primijetite navedene znakove, trebali biste odvesti ljubimca veterinaru.

Nekoliko korisnih savjeta

Najvažnije je zapamtiti nekoliko korisnih savjeta kako zaštiti ljubimce od vrućine, a to su:

– nikad nemojte ostaviti ljubimca zatvorenog u vozilu (otvaranje prozora ne pomaže jer je vozilo vruće).
– ljubimac mora imati dovoljno svježe vode na raspolaganju – hladne, ako je moguće.
– omogućite svom ljubimcu da se sakrije od sunca u sjeni.
– ljubimci nikad ne bi smjeli biti zatvoreni u prostorima u kojima nema protoka svježeg zraka.
– ne tjerajte ljubimca na iscrpljujuće aktivnosti i svakako mu pružite mogućnost da se odmori ako se naprezao.
– u slučaju da vodite ljubimca sa sobom na trčanje ili planinarenje, nemojte zaboraviti ponijeti vodu i za njega.

Između otkrivanja simptoma pregrijavanja kod ljubimca i odlaska veterinaru možete ga hladiti mokrim ručnicima po šapama ili mu umakati šape u mlaku vodu. Također posvetite pažnju pazusima i trbuhu.

Mnogi ljudi također nisu svjesni kako i životinje mogu izgorjeti na suncu baš kao i ljudi. Životinje koje se ne bi smjele izlagati jakom suncu su psi, mačke, konji i svinje.

Neke životinje su osjetljivije na sunčevo zračenje nego druge. Na primjer, bijele mačke i konji koji izgore mogu zbog toga dobiti rak kože. Treba također paziti na prehranu, jer neka jela mogu dovesti do osjetljivosti na sunčevo svjetlo.

Neki psi koji imaju deblje krzno teže podnose vrućine. Arktičke vrste su također osjetljivije na visoke temperature.

Crni psi zbog svoje boje upijaju više topline pa im to može stvarati probleme tijekom izrazitih vrućina. Neke se pse također može šišati i nekoliko puta tokom ljeta.

Naravno, uvijek je dobro i posavjetovati se s veterinarom ili nekom drugom stručnom osobom u vezi bilo čega što vas zanima o ljubimcu.

KOMENTARI