Kako zbog koronavirusa izgledaju trenutne naredbe i savjeti

HomeVijestiBiH

Kako zbog koronavirusa izgledaju trenutne naredbe i savjeti

Grad u Njemačkoj uvodi strožije mjere: Policijski sat od 22 sata

Građani Bosne i Hercegovine žive u neobičnim uslovima već dva mjeseca. Pandemija koronavirusa diktira novi način privatnog i javnog života, ali pravila koja ga oblikuju nisu statična. Inmedia donosi aktuelne naredbe i preporuke.

Prvo i najvažnije, ukoliko osjećate simptome koronavirusa ili sumnjate da ih imate, javite se nadležnim zdravstvenim ustanovama.

Granice BiH su za većinu građana zatvorene, ali ukoliko insistirate da se vratite u domovinu iz inostranstva, vanredno stanje u entitetima nalaže da ćete morati u izolaciju najmanje 14 dana. Entiteti su ukinuli do nedavno aktuelna karantinska naselja na granicama i izolacija se provodi u vlastitom domu.

Ukoliko imate informacije o kršenju izolacije, građane koji ugrožavaju sebe i druge prijavite na broj 121 u FBiH, dok je u Republici Srpskoj pozivni broj 0800 50 555.

Strani državljani ne mogu ući u Bosnu i Hercegovinu, ni preko kopna ni avionom, pa su svi međunarodni aerodromi u našoj zemlji pod ključem osim za prevoz robe i humanitarne pomoći.

Vaše javno ponašanje neka bude prilagođeno sljedećim preporukama: Ako izlazak vani nije neophodan onda ostanite kući. Ako ipak zbog neodloživih obaveza i posla morate napolje držite distancu od ljudi najmanje dva metra. Prilikom odlaska u prodavnicu, općinu ili poštu učestvujte u formiranju redova s istim razmakom i poštujte pravila koje svaka institucija ili prodajni objekat ima pravo da zatraži.

Susret sa poznanicima radije ostvarujte na otvorenom prostoru, izbjegavajte fizički kontakt te tradicionalne pozdrave kao što su rukovanje, grljenje i ljubljenje.

Na području RS-a, odnosno na javnim površinama, nošenje maski i rukavica je obavezno za sve građane. U FBiH na javnom mjestu obavezno je nošenje maski, dok nošenje rukavica mogu zatražiti poslovni subjekti i institucije.

Na području Republike Srpske na snazi je policijski sat svakoga dana od 22 sati do 5 sati ujutro, dok u FBiH nema policijskog sata. U Brčkom policijski sat traje od 23 sata do 5 sati ujutru.

U manjem bh. entitetu ukinuta je zabrana kretanja van općine prebivališta tokom vikenda.

Na teritoriji FBiH određena je zabrana kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina četiri dan asedmično, dok je tri dana sedmično kretanje dozvoljeno: za djecu kretanje je omogućeno utorkom, četvrtkom i subotom od 14 do 20 sati, a starijima od 65 ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 13 sati. Prevoz mlađih od 18 u vozilima s roditeljima i odlazak starijih od 65 po penziju su izuzeci.

U RS-u mlađima od 18 je dozvoljeno kretanje, ali je ograničenje na snazi za starije od 65 godina.

U cijeloj Bosni i Hercegovini dozvoljen je rad svih ugostiteljskih objekata sa terasama i baštama. Javni prijevoz u RS-u je u funkciji, a u Federaciji BiH aktivan je od 15. maja.

Prodavnice, butici, firzerski saloni, kozmetički saloni, obrti i zanati također mogu raditi. Ipak, tržni centri u Bosni i Hercegovini ostaju zatvoreni. U FBiH ne mogu raditi ni kina, muzeji, pozorišta, koncertne dvorane, umjetničke galerije, bazeni, kupališta, sportski centri, spa i fitnes centri uključujući i teretane, diskoteke, kazina i sportske kladionice.

Muzeji u Replici Srpskoj mogu raditi.

Vrtići su u graničenoj funkciji u Republici Srpskoj, dok će i u Federaciji uskoro početi sa radom, vjerovatno već od 18. maja.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini dozvolila je obavljanje molitvi u džamijama uz posebne mjere, dok se obredi u crkvama također obavljaju uz ograničenje broja vjernika.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0