instant fap

KAKVA PRIČA Korona je probala da razdvoji blizance, a oni se svake nedjelje sretnu na mostu koji dijeli dvije zemlje

KAKVA PRIČA Korona je probala da razdvoji blizance, a oni se svake nedjelje sretnu na mostu koji dijeli dvije zemlje

Svake subote nezavisno od vremenskih uslova, blizanci Ola i Pontus Berglund (73), svaki sa svoje strane, nalaze se na granici koja razdvaja Norvešku i Švedsku.

Ponesu stolice na rasklapanje, sendviče, termose i dobro raspoloženje, pa se smjeste svaki sa svoje strane tanke, ali neprelazne bijele linije iscrtane na putu.

– Nije nam dozvoljeno da pređemo granicu. Ja moram da ostanem metar na svojoj strani, a on metar na svojoj. Dakle, dijele nas samo dva metra – objašnjava Ola dok se norveške i švedske zastavice zakačene za ogradu mosta vijore na vjetru, prenosi Blic.

I ne samo to. Pored njegovih nogu nalazi se bijela linija. S jedne strane piše “Norge”, s druge “Sverije”.

Ola živi u Haldenu, na jugoistoku Norveške, gdje ga je davno odvela ljubav. Pontus je u pola sata vožnje udaljenom švedskom gradiću Stromstadu.

Jednojajčani su blizanci i uvijek su se posjećivali jednom nedjeljno. Pandemija je to spriječila i sada se sastaju na starom mostu Svinesundu koji premošćuje fjord između dvije zemalje. Na mostu, uz dva metra i jednu granicu fizičke distance, proslavili su 72. i 73 rođendan 20. aprila.

– Ovo je jako neobično, ali navikli smo da se viđamo jednom nedjeljno i nismo to htjeli da prekinemo. Pandemija nas nije zaustavila i to je naša pobjeda – kazuje Pontus sa švedske strane.

Iako se situacija sa virusom vremenom mijenjala, granica je sve vrijeme ostala zatvorena. To posebno ljuti mnoge Norvežane koji imaju vikendice u Švedskoj, gdje je život jeftiniji.

Dvojica sjedobradih gospodina postala su i lokalne zvezde, pa se neki čak i satima voze kako bi se s njima fotografisali.

– To nam je nevažno, važno nam je da možemo da se nađemo i razgovaramo o čemu god želimo – kaže Ola.

Zbog svog privilegovanog statusa njih dvojica su se povremeno našla u ulozi dobronamjernih krijumčara, poput onog dana kad je Pontus štene rođeno u Švedskoj preko granice dodao Oli za njegovu novu porodicu u Norveškoj. To im je najdraža uspomena, kažu.

Otkako je pandemija, svoj nedjeljni sastanak su propustili samo tri puta, i to zbog tvrdoglave policije koja nije htjela da ih pusti na most. Vremenske neprilike, od snježnih oluja do toplotnih talasa, nisu im prepreka. Samo se obuku u skladu s meteorološkom situacijom. Pontus je razveden, živi sam i vrlo mu je važno da viđa Olu.

– Bez toga bih pao u depresiju – kaže on.

Nedostaje li mu to što ne može da zagrli brata? “Da”, odgovara i zarazno se nasmije. “Ali ponekad zagrlim sebe, jer smo isti.”

KOMENTARI