Kakvu priču nose dva kabura bračnog para Talić u Damasku

HomeLokalne temeSanski Most

Kakvu priču nose dva kabura bračnog para Talić u Damasku

Nemoj nikome zavidjeti!

Na mezarju u naselju Al-Midan u Damasku (Sirija) nalaze se i dva kabura bračnog para Talić, porijeklom iz Sanskog Mosta. Na nišanu muža je napisano: “Ovdje leži rahmetli hadži Jusuf, sin Ismaila Talić.

Rođen je u Sanskom Mostu, Republika Bosna i Hercegovina 1895. godine, a umro u Damasku 21.10.1954. godine. Što se tiče nišana njegove supruge, na njemu se nalazi nekrolog: “Ovdje leži rahmetli hadži Zlatka, kći Ibrahima Kurbegovića – Talića.

Rođena je u Sanskom Mostu, Bosna, Jugoslavija, 1898. godine. Prešla je u milost Božju u petak 06.07. 1973. godine.Na web stranici “Historija Sirije” navedeno je samo kako je ovaj bračni pâr doselio u Damask “kako bi izbjegao progon u Jugoslaviji”.

Pretpostavljamo da je ovaj bračni pâr imao bližu rodbinu u našem gradu, posebno u džematu Šehovci gdje je ovo prezime rašireno, te se nadamo da će neko možda znati više o supružnicima h. Jusufu i Zlatki.

Pretpostavka je da su iza sebe oni ostavili i nasljednike (djecu) koja sada žive u Damasku koji je decenijama bio i redovno mjesto svratišta i zijareta brojnih bosanskih i sanskih hadžija koji su autima i(li) autobusima putovali ka časnim mjestima hodočasteći Kabu.

Ko zna kakva je sudbina i kakvi dunjalučki deveri su odveli bračni pâr hadži Jusufa i Zlatku Talić u daleki Šâm i lijepi Damask u njemu.Allaha Milosnog molimo da im pokloni Svoj rahmet i magfiret.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0