Kamber odgovorio Šepiću: Ako će ti patnje zaustaviti pozicioniranje u Predsjedništvo SDA, daću ostavku

HomeUncategorized

Kamber odgovorio Šepiću: Ako će ti patnje zaustaviti pozicioniranje u Predsjedništvo SDA, daću ostavku

Prvomajski uranak na vrelu Zdene

Pauzu cjelosedmičnog eurovijećanja u Strazburu iskoristio je naš krajiški cijenjeni politički lider SDA Senad Šepić da se putem društvenih mreža (portala) i linkom Federalne TV obrati domaćoj i svjetskoj javnosti. Promovirajući svoj prodemokratski profil, naš Senad kaže da ima „pravo i obavezu“ da javno obznani svoj stav, a osvrćući se na zaključke i diskusije članova Kantonalnog IO SDA USK-a. Citiram ga u cijelosti:

citat

Izgovor za pominjanje i moje personalne neznanosti šaljivi kolega Šepić nalazi u „neophodnosti demokratizacije Stranke“… Po njemu smo mi danas valjda „nedemokratska“ stranka… A mene proziva zbog diskusije na sjednici Izvršnog odbora (kojima on uglavnom ne prisustvuje), i zbog činjenice da sam pisao i „tzv. blogove“ protiv njega koji su mi omogućili „ulazak u Predsjedništvo SDA“.

Uvažavajući Senadov gore citirani stav o njegovom neupitnom „pravu i obavezi“ da govori, otvoreno pitam moga kolegu imam li i ja to isto pravo, ili mi je, osim prava govora i pravo nesputanog pisanja zabranjeno?

I prosječno educiranom semantostilisti je jasno da je „nedemokratsko“ lice stranke izazvano činjenicom Senadovog neizbora u vrh Stranke a moguće (po Senadu) i mojim izborom „preko blogova“. Napisao sam ih (uz Senadu upućenih nekoliko), preko petsto i na preko hiljadu stranica, a pisat ću i dalje u nadi da i ja vijećničko – strazburške gaže (euro – prinadležnosti) ostvarim.

Međutim, na samoj sjednici u okviru tačke Aktualna politička situacija ukupno smo ozbiljno tretirali (8) tematskih cjelina što je vidljivo iz broja objavljenih zaključaka.

Uzeo sam učešće u raspravi o svakoj temi a najkraće o javnim istupima Senada Šepića, koji i sinoć putem Federalne televizije tvrdi da neće „kršiti stavove organa SDA“, a da istovremeno putem naslovnice Oslobođenja smjenjuje Predsjednika kluba SDA u Parlamentu BiH g. Asima Sarajlića.

slika

Statut SDA čl. 88 stav 2. jasno definira da Predsjednika kluba predlaže nadležni organ SDA, a članovi kluba daju suglasnost (ili ne) na izbor. Nigdje u našim važećim aktima ne piše da se to radi putem javnih glasila. Apsurdno je da je kolega Šepić dao g. Sarajliću podršku za klupsko – predsjedničku funkciju da bi je odmah nakon Kongresa problematizirao.

I političkom je laiku jasno da se ne radi o upitnosti i problemu Sarajlića nego Šepića koji na Kongresu nije dobio podršku. Već je sutradan Stranka „nedemokratska“ i on se sasvim otvoreno pojavljuje promotorom „bolje SDA“ u misiji medijske „demokratizacije“.

Podsjećam moga kolegu Šepića da je na Kongresu 2009. osim Predsjednika i zamjenika izabrano 5 Potpredsjednika (Sadik Ahmetović, Adil Osmanović, Šemsudin Mehmedović, Senad Šepić i Sanjin Halimović). Ukupno iz osam kantonalnih organizacija (Kantona) nije izabran u uže rukovodstvo ni jedan visoki funkcioner SDA. A iz USK-a dva, Halimović i Šepić. Niko zbog ove činjenice nije Kongres i SDA proglašavao nedemokratskim i bilo što u pitanje dovodio.

I danas samo zbog ove činjenice da g. Šepić nije po peti put izabran u stranački vrh, SDA je izložena neprirodnoj javnoj blamaži.

Na kraju želim istaknuti da su o javnim istupima g. Šepića govorila većina članova Izvršnog odbora, da su veoma kritički intonirano o njemu govorili svi prisutni članovi iz Cazina, i na kraju i svi jednoglasno izglasali zaključke u kome nedvosmisleno tražimo od Šepića da svoje javne istupe prilagodi pravilima ponašanja članova SDA.

Isto tako želim javno g. Šepiću ukazati na činjenicu da SDA Sanskog Mosta u istoriji postratnih slobodnih izbora nikada nije gubila i da dvadeset godina birači Sanskog Mosta biraju načelnika iz reda članova SDA. O drugima govoriti neću… Sretan bi bio kad bi i drugi tako „gubili“…

Isto tako g. Šepiću, moram vam reći da je u procesu izbora u SDA stranci od mjesnog ogranka do Predsjedništva SDA učestvovalo oko 50 000 članova i aktivista SDA. Da je na svim listama bilo više kandidata, da je na Kongresu od izbora Predsjednika (između 3 kandidata), i svih drugih organa Stranke bilo na stotine možda i hiljade kandidata i protivkandidata, da je u odnosu na broj izabranih možda i dva puta više neizabranih, a da istovremeno samo jedan javno pronosi nezadovoljstvo.

To ipak jasno ukazuje na očitu činjenicu  da je to isključivo zbog ličnog gubitka pozicije (nije državni ministar, nije u Predsjedništvu SDA). Možda i činjenice nerazumijevanja „kulture poraza“ i kako je psihički prebroditi… Možda i sujete, ili i činjenice da mlađahni kolega Šepić nije učio TIPS (Marksizam), ideološki predmet koji je stvarao kakvu takvu političku kulturu…

 

P.S. Ako će se autor približiti na nekim narednim izborima gažama i prinadležnostima strazburško – vijećničkog statusa, nastavit će sasvim otvoreno pisati blogove i Senadu Šepiću. Posljednji napisani mome cijenjenom kolegi pod naslovom Šepićeve čarolije V pročitajte na www.asimkamber.ba. Senadu sam već napisao umno – književničku pouku kako su: „Čovjeku njegove iluzije priječe od njegovih najbližih, zbog toga snažnije plače za njima kad ih izgubi“… Bio ili ne bio u vrhu Stranke nije vrijedno zbog toga patiti…

Ako će tu patnju zaustaviti njegovo pozicioniranje u Predsjedništvo SDA, ja Asim Kamber (član Predsjedništva SDA preko tri mjeseca – sa velikom čašću i toliko), spreman sam podnijeti ostavku kako bi u Predsjedništvo penetrirao moj kolega Šepić.

Samo da nas prestane „demokratizirati“…

Asim Kamber

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: