instant fap

Kanadski premijer Justin Trudeau čestitao Bajram: Es-selamu alejkum

Kanadski premijer Justin Trudeau čestitao Bajram: Es-selamu alejkum

Danas će muslimani u Kanadi i širom svijeta obilježiti kraj hadža, godišnjeg islamskog hodočašća u Meku i proslaviti Kurban-bajram.

Jedan od svjetskih državnika koji je uputio jednu od najdivnih čestitki jeste i kanadski premijer Justin Trudeau koji je svoje obraćanje vjernicima počeo s tradicionalnim arapskim pozdravom “Es-selamu alejkum“.

Kurban-bajram jedan je od najvažnijih muslimanskih praznika i vrijeme za razmišljanje o lekcijama žrtvovanja i vrijednostima služenja, samilosti i dobročinstva.

U ovoj se važnoj prilici muslimani obično okupljaju s obiteljima i voljenima kako bi se molili, dijelili svečane obroke, osigurali hranu onima koji trebaju i zahvaljivali za životne blagoslove. Ove godine, dok se nastavljamo boriti protiv pandemije COVID-19 i slijediti zdravstvene smjernice da bismo jedni druge i naše zajednice čuvali, proslave će izgledati drugačije – posebno za one koji nisu mogli sudjelovati u hodočašću”, poručio je Trudeau, te dodao:

“Međutim, vrijednosti u srcu Kurban-bajrama nikada nisu bile važnije. Bilo da se radi o lokalnoj dobrotvornoj pomoći, bilo da su tu za susjede ili pomažu onima koji su ranjiviji, muslimanski Kanađani i dalje nam pokazuju što znači služiti našoj zajednici. Danas prepoznajemo tu službu i mnogobrojne doprinose koje su pružili i nastavljaju davati kanadski muslimani našim zajednicama i našoj zemlji.

U ime naše obitelji, svima onima koji slave sretan Kurban-bajram. Eid Mubarak!”

KOMENTARI