instant fap

Kandidati za općinsko vijeće u Sanskom Mostu

Istekao je rok za podnošenje prijava kandidata za općinska vijeća na izborima koji nas očekuju 7. Oktobra 2012. godine! Prilika za osvrt i analizu kandidata triju stranaka koje pretendiraju da osvoje većinu mjesta u novom sazivu općinskog vijeća u S. Most. To su: SDP, SBB i SDA.

Krenimo redom, lista SDP-a skoro identična kao na prethodnim lokalnim izborima. Pomalo već dosadni, jednolični i kroz par mandata etablirani vijećnici iz ove stranke zauzimaju mjesta u samom vrhu nove kandidatske liste. Promjena vrijedna pomena je ta da je za nosioca iste liste postavljen predsjednik Foruma mladih SDP-a. Na prvi pogled bi ovakav čin bio pravi izazov i politički mat za oponente, da se ne radi o vrlo nadmenom i umišljenom čovjeku. Ostalo je zapamćeno da se prije dvije godine uspio zaposliti u Gimnaziji „Sanski Most“ kao tada još uvijek nediplomirani postdiplomac, pritom porazivši obrazovanije konkurente na konkursu za posao, poznatim metodama i pravilima,samo njegovim starijim kolegama iz sanskog SDP-a. Najviši domet njegovog političkog djelovanja i habitusa jeste pisani „lajavi“ trag kojeg redovno ostavlja na sanskim forumima, po principu ko nije uz mene automatski je protiv mene. Cjelokupna lista SDP-a ne obiluje pretjerano multietničkim balansom kandidata što je za ovu stranku potpuno atipično, jer jedna od osnovnih karakteristika ove stranke je toliko željena jednaka nacionalna zastupljenost u strukturi stranke.

SBB je imao najviše problema sa sastavljanjem liste, poznat je lokalni, politički transfer marginaliziranih i nepravedno obespravljenih SDP-ovaca u SBB koji su danas okosnica liste kandidata navedene stranke. Važno je naglasiti i to da je određeni broj kandidata svojevremeno bio član SDA. Za neke od kandidata koji nude „bolju budućnost“ vežu se sudske presude i sudski postupci koji su u toku. Generalno gledano spolna, starosna i obrazovna struktura kandidata je zadovoljavajuća. O potentnosti i popularnosti kandidata se mnogo špekuliše u sanskim kuloarima. Kada je u pitanju korespodencija kandidati SBB-a vrlo malo ili skoro nikako ne ostvaruju komunikaciju sa građanima, od kojih očekuju glasove i da na taj način postanu dio buduće lokalne, zakonodavne vlasti.

Lista SDA je pretrpjela mnoge izmjene u odnosu na onu iz 2008. godine. Stranka koja je do jučer bila na svim nivoima u vlasti ovoga puta će morati uložiti dodatni napor kako bi na lokalnom nivou potvrdila izborni rezultat iz 2008. godine. Vijećnici iz ove stranke koji su poznati po „epitetima“ nijemi posmatrači i klimači glavama, ovoga puta se nisu uopće ni našli na listi. Starosna, spolna i obrazovna struktura je takođe zadovoljavajuća kao kod njihovih kolega iz SBB-a. Primjetno je i to da su se na listi našli neki novi, mladi ljudi od kojih se očekuje da svoju energiju preusmjere u dejstvo koje će inicirati promjenu stanja na bolje. Stranka koja predstavlja poziciju na lokalnom nivou ne može tek tako doživjeti poraz ili veću apstinenciju njenog glasačkog tijela. Promjene su vidljive i kada su u pitanju neki stariji vijećnici, naime gospođa Mediha Hromalić vijećnica u „permanentnom“ mandatu se ponovo našla na listi, ali vrlo nisko pozicionirana, na jednom od posljednjih mjesta. Ovakvi akti OO SDA S. Most su za svaku pohvalu.

Budućim vijećnicima, treba se jasno poručiti da će oni kroz svoj rad manifestovati i obnašati lokalnu vlast. Oni treba da budu najbliži građanima i da imaju neposrednu odgovornost pri stvaranju i zadovoljavanju potreba i interesa građana.

Izbor je na građanima!

KOMENTARI