instant fap

Kanoute: Islam je za mene sve, u njemu živim svake minute

Frederic Kanoute, bivši nogometaš španske Seville i sadašnji član kineske ekipe Beijing Guoan, je u intervjuu za El Pais, između ostalog, govorio o islamu te odnosu muslimanskog svijeta i Zapada.

Ovaj 35-godišnjak iz Malija je na islam prešao kada je imao 22 godine. U svojoj nogometnoj karijeri je u nekoliko navrata pokazao koliko mu vjera znači. Tako je jednom prilikom odbio obući dres Seville na kojem je bila reklama jedne kladionice, zbog čega je nerijetko igrao u dresu bez reklame.

Osim ovoga, Kanoute je u jednoj utakmici pokazao majicu koju je obukao ispod dresa i na kojoj je pisalo Palestina zbog čega ga je sa 3.000 eura kaznila Disciplinska komisija Španskog nogometnog saveza.

“Naravno da mi je u prvom trenutku zasmetala ta kazna, ali mi je kasnije bilo svejedno. Htio sam ukazati svijetu na nepravdu koja se događa palestinskom narodu. Na ovom svijetu, vjerujem, kažnjavaju se pogrešni ljudi”, kazao je Kanoute za El Pais.

Na upit novinara šta Islam predstavlja za njega, Kanoute je kazao kako vjera predstavlja čin bitisanja.

“Trudim se da svaku minutu života proživim u vjeri, kako fizički tako i psihički”, odgovorio je. Kanoute je također dao i svoj komentar na karikature poslanika Muhammeda, koje se sve češće pojavljuju u medijima.

“Na ovom svijetu postoji mnogo ljudi koji vole provocirati druge. Među njima ima i muslimana. Cilj tih karikatura je da povrijede i ponekad reakcija muslimana nije ispravna. Vjerujem da još uvijek Zapad i muslimanske zemlje nisu naučili živjeti zajedno”, kazao je Frederic Kanoute u intervjuu za španski El Pais.

KOMENTARI