instant fap

Kao dječak ušao u biznis zbog kojeg je danas ‘težak’ milione

Kao dječak ušao u biznis zbog kojeg je danas ‘težak’ milione

Kad je David Karp ušao u posao vezan uz izradu internetskih stranica, imao je tek 14 godina. Tada vjerovatno nije ni sanjao da će već s 20 godina imati vlastiti biznis, a s 26 ‘težiti’ 200 miliona dolara.

 

Dvadesetšestogodišnji David Karp, osnivač jedne od najbrže rastućih start-up firmi, poslovni put počeo je graditi sa svega 11 godina. Tada se kao dječak s njujorškog Manhattana počeo jako zanimati za “gradnju” internetskih stranica. Njegovo zanimanje i učenje odvijalo se tako velikom brzinom da je s 14 godina već sam razvijao internetske stranice za lokalne firme.

“Bio sam vrlo samosvjestan kad sam počeo raditi. Radio sam na projektima drugih ljudi. Bio sam sposoban napraviti neke jako kul internetske stranice za neke ljude. I oni su bili zaista srećni što moraju ‘podnositi’ moj rad i što im neki klinac sa svega 14 godina dolazi u ured jednom nedjeljno. To me strašno plašilo. Ponekad sam tražio od oca da nazove i pretvara se da je ja jer sam ja i zvučao kao klinac”, kazao je za CNBC.

Sa 17 godina dobio posao koji mu je osigurao udjel u jednoj firmi

Godinu dana kasnije napustio je školu koju je pohađao i odlučio se za učenje od kuće. Budući da mu je otac bio filmski kompozitor, Karpova porodica kretala se u krugovima u kojima su bili i ljudi iz filmske industrije. Primjerice njegova majka je bila jako dobra prijateljica sa suprugom vlasnika producentske kuće Frederator Studios, pa je tako David Karp upoznao “kompjutoraše” u toj producentskoj kući. Zadivili su ga i sve češće je odlazio k njima. Takođe je učeći japanski upoznao svog učitelja matematike s kojim je potom radio na nekim softverima.

Kad je John Maloney tražio osobu za tehničku podršku za UrbanBaby, iz Frederatora su za posao predložili Karpa. I mladić se dokazao! Toliko da su mu sa svega 17 godina dali i mali udio u firmi. Sa 17 godina je i odustao od daljnjeg školovanja od kuće te se posvetio putu kojim je

Osnovao vlastitu firmu i u 21. pokrenuo platformu Tumblr

“Suočio sam se s nekim vrlo zanimljivim prilikama da… samo skočim tačno u ono što sam želio raditi. Školovanje mi u tom trenutku nije imalo puno smisla”, kazao je Karp, koji uprkos svom uspjehu nikome danas ne bi preporučio da zapusti školu. No on joj je okrenuo leđa. Otac i majka su ga podržali, te mu omogućili i ispunjenje želje da ode u Tokio. Ondje je proveo nekoliko mjeseci, te je shvatio da želi otići u preduzetničke vode. Po povratku iz Tokija još je neko vrijeme radio za UrbanBaby, a kada je prodao njihove dionice, osnovao je vlastitu firmu Davidville koja se bavila softverima.

Zajedno s partnerom Marcom Armentom radio je na platformi za blogove, da bi 2007. pokrenuli Tumblr. Danas je Tumblr domaćin više od 85 miliona blogova, a Karp je, prema pisanju Forbesa, “na papiru” težak neto 200 miliona dolara.

 

KOMENTARI