instant fap

Katolici diljem BiH obilježavaju Veliki četvrtak

Katolici diljem BiH obilježavaju Veliki četvrtak

Katolici u BiH danas diljem zemlje obilježavaju Veliki četvrtak, kršćanski spomendan Isusove posljednje večere, koji se slavi u četvrtak prije Uskrsa.

Veliki četvrtak je ujedno i posljednji dan korizme. Na Veliki četvrtak ujutro slavi se misa posvete ulja (Missa chrismatis) na kojoj se posvećuje krizma (ulje za svetu potvrdu) te blagoslivlja ulje za bolesničko pomazanje i katekumene.

Na Veliki četvrtak uvečer, na svečan se način slavi euharistijsko slavlje, koje se naziva misa večere Gospodnje. Tom misom počinje Vazmeno trodnevlje. Na otajstven se način slavi i obnavlja ustanovljenje Euharistije i svećeničkog reda. Kako svjedoči Evanđelje, Isus se poslije večere s učenicima uputio u Getsemanski vrt. Tamo ga je oblijevao krvav znoj dok se molio. Stoga vjernici kao uspomenu na ovo Isusovu molitvu provode uru klanjanja u svojim crkvama. Sam je Isus zapitao svoje učenike: “Niste li mogli probdjeti barem jednu uru moleći sa mnom?”.

“Veliki četvrtak, petak i subota omogućuju nam dublje pronicanje u otajstvo naše vjere”, kazao je Papa na općoj audijenciji u srijedu, 23. ožujka. Papa Franjo će na Veliki četvrtak obaviti obred pranja nogu dvanaest tražitelja azila u gradiću sjeverno od Rima, priopćio je Vatikan, dodajući da poglavar Katoličke crkve na taj način iskazuje koliku važnost za njega ima prihvat izbjeglica u razvijenim zemljama.

Na obredu na Veliki četvrtak tradicija je da Papa pere noge dvanaest osoba, kako je po Bibliji učinio Isus, opravši noge 12 apostola.

KOMENTARI