instant fap

Katolici i pravoslavci dočekuju svoj najveći praznik

Katolici i pravoslavci dočekuju svoj najveći praznik

Ovogodišnji Uskrs ili Vaskrs, koji se smatra najvećim praznikom u kršćanstvu, zajedno, istog dana, proslavljaju katolici i pravoslavci.

Ovaj praznik spada u, takozvane „pokretne praznike“, odnosno one čiji se datum mijenja svake godine. Poslednji put katolici i pravoslavci su ga zajedno slavili prije četiri godine. Vjernici katoličke vjeroispovijesti širom svijeta i Bosne i Hercegovine, duhovno se pripremaju za proslavu ovog najvećeg kršćanskog blagdana. Uskrs je dan uskrsnuća Isusa Krista, praznik života i životne radosti, ali je i potvrda i najveći dokaz da je Bog volio, ljubio i ljubi čovjeka sve do smrti. Posljednja nedjelja prije Uskrsa je Cvjetnica ili Nedjelja muke Gospodnje. Njom započinje Sveta sedmica i u tim danima katolici slave najveće tajne kršćanstva: Isusovu muku, smrt, pokop i uskrsnuće.

Najvažnije je sveto trodnevlje: Veliki četvrtak, petak i Velika subota. To su najveći spomendani čovječanstva koji govore o muci, smrti i uskrsnuću Isusa Krista. Vjernici pravoslavne vjeroispovjesti, koji vrijeme računaju po julijanskom kalendaru, također dočekuju Vaskrs, najveći hrišćanski praznik. Ovaj veliki praznik će u Sanskom Mostu biti obilježen kao i ranijih godina, vaskršnjim slavljima, bogosluženjima i narodnim običajima.

Proslava Vaskrsa počinje ponoćnim bogosluženjima u svim hrišćanskim crkvama, a potom svečanim jutarnjim liturgijama na kojima se uz molitvu i čitanje Jevanđelja objavljuje najveća radost hrišćanskog svijeta. U Srpskoj pravoslavnoj crkvi vjernici razmjenjuju pozdrave – Hristos vaskrse i – Vaistinu vaskrse! Ovaj veliki hrišćanski praznik svečano će biti obilježen i na području općine Sanski Most, bogosluženjima koja će biti upriličena u crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Sanskom Mostu i u drugim pravoslavnim bogomoljama. U ime kolektiva naše medijske kuće, svim vjernicima, katolicima i pravoslavcima, čestitamo nadolazeći praznik.

KOMENTARI