Kažite zbogom SIM karticama: Uskoro se uvode virtualne eSIM kartice

HomeMagazin

Kažite zbogom SIM karticama: Uskoro se uvode virtualne eSIM kartice

Od 1. juna u BiH smanjenje cijena u mobilnoj telefoniji

Udruženje GSMA (GSM Association) konačno je službeno predstavilo novi eSIM format kartica koji će u početku biti implementiran u razne nosive uređaje i tablete, a tokom ljeta i u pametne telefone.

Novi format eSIM kartica svojevrsna je virtuelna varijanta standardnih fizičkih SIM kartica koje namjerava zamijeniti. Virtualna kartica će korisnicima omogućiti veću fleksibilnost, moći će jednostavno i brzo direktno sa svojih uređaja mijenjati tarife i operatere na globalnom nivou bez upotrebe i mijenjanja fizičkih SIM kartica.

Također, virtuelna eSIM kartica donosi i određene uštede, prije svega dedicirani utor za SIM kartice više nije potreban, a više nema ni troškova povezanih s proizvodnjom  fizičkih SIM kartica. Nove eSIM virtualne kartice doprinijet će i daljnjem razvoju i ekspanziji tržišta Interneta stvari.

Novi standard već je podržalo više od četrdeset poznatih tvrtki među kojima i Apple, Samsung, LG, Microsoft, Qualcomm, Huawei i Sony.

Samsungov pametni sat Gear S2 Classic 3G bit će prvi uređaj koji će imati ugrađenu programabilnu eSIM karticu koja će poslužiti za spajanje sata na dostupne mobilne mreže, na tržištu će se pojaviti u martu, javlja Tanjug.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0