instant fap

Kazna za sve koji budu prodavali otrovno mlijeko iz Hrvatske

Kazna za sve koji budu prodavali otrovno mlijeko iz Hrvatske

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović potvrdio je za agenciju Anadolija (AA) da su vlasti te države u subotu zabranile uvoz mlijeka hrvatskih proizvođača “Dukata” i “Vindije” za koje je utvrđeno da sadrže opasni aflatoksin.

“Ured za veterinarstvo BiH jučer je donio takvu odluku koja je na snazi sve dok Agencija za hranu ne napravi svoju konačnu analizu”, kazao je Šarović.

Istakao je da su poduzete sve potrebne mjere kako se na tržište BiH ne bi uvozili proizvodi koji su štetni po zdravlje građana.

“Obavijestili smo inspekcije u Federaciji i Republici Srpskoj kako bi spriječili mogućnost da se mlijeko ovih proizvođača nađe u prodaji. Zato nema razloga za neku veću paniku, iako se radi o štetnim materijama”, izjavio je Šarović.

Napominje da su hrvatske vlasti odmah poduzele potrebne mjere kako bi se ispitao izvoz navedenih proizvoda u BiH.

“Hrvatska je odmah reagirala i angažirala inspekcijske službe. Ove mjere su privremene dok ih Vijeće ministra BiH ne promijeni, jer je BiH slobodno tržište. Mjere će biti promijenjene onda kada procijenimo da nije ugroženo zdravlje građana i da uvezeno mlijeko zadovoljava standarde koji se primjenjuju u BiH”, istakao je Šarović za AA.

Napominje da će biti sankcionirani svi oni koji budu na neki način uključeni u prodaju i dostavu navedenih proizvoda “Dukata” i “Vindije”.

“Uputili smo upozorenje kako bi spriječili svaki pokušaj da se ovi proizvodi nađu na policama u BiH. Zato će biti poduzete mjere protiv uvoznika i distributera, kao i svih drugih koji su to omogućili”, kazao je Šarović.

Dodao je da su poduzete mjere na provjeri i ostalih uvoznika mlijeka, ali i ostalih sumnjivih proizvoda.

“Provjeravamo i druge uvoznike mlijeka iz stranih zemalja i našeg susjedstva, ali i nekih drugih proizvoda, a, prije svega, ribe, tunjevine, konzervi”, pojasnio je Šarović.

Odluku o zabrani uvoza navodno otrovnog mlijeka iz Hrvatske donijeli su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te Ured za veterinarstvo BiH, a na temelju upozorenja koje je izdalo Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske.

Zabrana uvoza u BiH odnosi se na “Vindijino” trajno mlijeko sa 2,8 posto mliječne masti s rokom uporabe do 3. srpnja te na homogenizirano i sterilizirano mlijeko u UHT pakiranju čiji rok uporabe istječe u lipnju.

Zabranjen je i uvoz “Dukatova” trajnog mlijeka, također sa 2,8 posto masnoće s rokom uporabe do svibnja kao i mlijeko “Lagano jutro” čiji rok uporabe istječe 25. travnja.

KOMENTARI