instant fap

Kažu nema djece: Poslodavci ne žele trudnice i mame male djece

Kažu nema djece: Poslodavci ne žele trudnice i mame male djece

Dok filozofiramo o mjerama koje bi trebale potaknuti demografski rast, zaboravljamo ono najvažnije – pobrinuti se za prava radnika, a posebno žena koja su najdiskriminiranija skupina na tržištu rada.

Mame s malom djecom i trudnice spadaju u kategoriju nepoželjnih jer poslodavci, uglavnom privatnici, očekuju da će zbog dječjih bolesti izbivati s radnog mjesta, usuditi se tražiti poštivanje prava na godišnji odmor i slično.

Namjerno ih se iscrpljuje i prisiljava da same daju otkaz tako što ih se stavlja u smjenski i noćni rad, a primorane su potpisati da će raditi prekovremeno jer se inače mogu pozdraviti sa svojim radnim mjestom.

 To je masovna pojava i teško je dokazati da poslodavac namjerno nije produžio ugovor o radu trudnici, a zakon uostalom zabranjuje otkazivanje ugovora. To čak ni ne trebaju raditi jer se zabrana odnosi na rok od 15 dana poslije poroda, a niti jedan od njih neće navesti da je razlog otkazivanja to što je trudna ili što je rodila.

I kad otkazuju ugovor na neodređeno, uvijek će naći neki fingirani manjak, primjerice u sektoru trgovine kod inventara. Žene budu ucijenjene i preplašene da će dobiti izvanredni otkaz i tako izgubiti naknadu s biroa, pa potpisuju što im se god stavi na stol.

Neka ova tema bude posvećena svim ženama koje su želju za majčinstvom platile svojim radnim mjestom a često i gubitkom zdravlja uzrokovanim stresom koji uvijek prati gubitak posla.

Nadamo se da još žena sa nama ovako anonimno podijeliti svoja negativna iskustva, a da će nam se pridružiti i oni koji mogu stanovništva kako da žene koje se nađu u sličnoj situaciji mogu zaštititi svoja prava i prava svog nerođenog djeteta.

Ovo nažalost nije jedini slučaj. Mnoge žene se i ne odlučuju na trudnoću, iako bi željele, upravo zato što je ovaj problem toliko raširen da znaju šta ih čeka ako zatrudne. Javite nam se i objaviti ćemo vašu priču.

KOMENTARI