Kerim Mušanović, prvi umjetnik iz BiH koji će slikati 3D rad na betonu za Guinnessa

HomeVijestiBiH

Kerim Mušanović, prvi umjetnik iz BiH koji će slikati 3D rad na betonu za Guinnessa

Boris Dežulović: Kraj Republike Srpske

Kerim Mušanović je akademski slikar, a trenutno pohađa master studij na Odsjeku za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Mušanović se bavi 3D umjetnošću na asfaltu i svoje viđenje svijeta prikazuje kroz trodimenzionalnost, a pamtimo ga kao pobjednika prvog 3D Street Art festivala u Sarajevu Beton Festa 2012.

Mušanović je rođen 18. decembra 1991. godine u Višegradu, a tokom agresije na BiH, sa porodicom se preselio u Njemačku, gdje je proveo svoje djetinjstvo. U BiH se vraća 1998. godine.

Kaže kako ga najviše inspirišu filmovi kao što su “Transformers”, “Lord of the Rings”, “King Kong” i sl, koji obiluju fiktivnim likovima. Michaela Baya i Petera Jacksona smatra genijalcima jer stvaraju nešto toliko imaginarno što je teško i zamisliti običnim ljudima.

“Prema mom mišljenju, to je prava umjetnost”, kaže Kerim.

Inspiraciju crpi i iz muzike, a preferira soundtrack liste, kao i muziku benda Linkin Park koji je njegova najveća muzička inspiracija.

Mušanović je dosad gostovao na velikim 3D umjetničkim festivalima kao npr. u Splitu, te Blumbergu i Wilhelmshavenu u Njemačkoj, a uskoro putuje na Floridu, gdje je pozvan da učestvuje na Sarasota Chalk Festivalu koji će se održati u periodu od 1. do 16. novembra. 2015.

Na ovom festivalu će učestvovati u oslikavanju slike za Guinnessovu knjigu rekorda, te je prvi Bosanac koji je dobio takvu priliku.

“Oslikavanje slike za rekord će trajati prvih desetak dana festivala, a nakon toga slikam svoju individualnu 3D sliku većih dimenzija 12m x 6m. Tema festivala svake godine se mijenja, ove godine tema je Eat, Drink and Be Marry”, kaže Mušanović za Klix.ba i dodaje kako je sretan što je dobio ovu priliku.

klix

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0