Kiflice sa cimetom savršene za doručak

HomeMagazin

Kiflice sa cimetom savršene za doručak

Stariji znaju: 20 najboljih savjeta koje ćete čuti u životu

Sastojci: 1 šolja toplog mlijeka, 9 g kvasca, 1 šolja šećera, 1 pakovanje margarina, 1 jaje, brašno i cimet

Priprema: U toplo mlijeko dodati kvasac i malo šećera, promiješati i poklopiti, zatim sačekati dok smjesa ne naraste, oko 10 minuta. Dodati u smjesu 1 jaje, malo razmućeno, onda sipati 1 šolju šećera, dobro izmiješati. Rastopiti margarin i dodati preostalim sastojcima. Dodati brašno po malo. Staviti tijesto na toplo mjesto. Prekriti poklopcem i vrh prekriti krpom.

Ostaviti tijesto da raste. Tako će stajati oko 2 sata, a za to vrijeme bi trebalo da naraste i do 3 puta i 3 puta ga premijesiti. Odvojiti malo tijesta na sto posut brašnom, napraviti lopticu, a zatim napraviti tanku površinu (oklagijom), oko 5 mm debljine. Posuti tijesto šećerom, cimetom i uviti ga u rolnicu. Umotati ga na oko 4 cm. Zatim isjeći ovu “rolnicu” na dijelove. Dobili ste pravougaonike – unutar ruže. S jedne strane zatvorite. Staviti kiflice – rozete na pleh podmazan margarinom, ostaviti oko 10 minuta da odstoji. Za to vrijeme zagrijati rernu na 180 stepeni. Premazati kiflice jajetom i peći u rerni 15-20 minuta dok ne postanu zlatne.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0