Kina razvila “umjetni mjesec” za simulaciju lunarnih uvjeta na Zemlji

HomeVijestiBiH

Kina razvila “umjetni mjesec” za simulaciju lunarnih uvjeta na Zemlji

Bez šina: Zvanično počeo s radom voz koji se kreće virtuelnom prugom

Naučnici u Kini su napravili istraživačko postrojenje u kojem se nalazi “umjetni mjesec”, a koje omogućava simuliranje uvjeta niske gravitacije na Zemlji za male predmete.

Ove informacije dolaze u vrijeme kada se Kina ambiciozno pridružuje eliti svemirskih supersila, odnosno Rusiji i SAD-u. Kinezi se nadaju da će im novo postrojenje pomoći da se pripreme za slanje prve posade na Mjesec.

Umjetni mjesec je smješten u unutrašnjosti vakuumske komore prečnika samo 60 centimetara, a moći će učiniti da gravitacija “nestane na željeni period”, barem tako tvrdi naučnik Li Ruilin s Kineskog univerziteta za rudarsvo i tehnologiju.

“Neki eksperimenti poput testa utjecaja traju svega nekoliko sekundi u simulatoru, dok drugi traju danima”, rekao je Li.

Istraživači koriste magnetno polje koje je dovoljno snažno da magnetizira male predmete te da oni lebde. Zapravo, postrojenje je inspirisano eksperimentima fizičara Andrewa Geima, koji je pomoću magneta omogućio žabi da lebdi.

Dok postrojenje kineskog magnetnog umjetnog mjeseca baš ne omogućava realnu simulaciju niske gravitacije na Mjesecu, ono ipak dozvoljava testiranje opreme u sličnim uvjetima. Ono bi trebalo pomoći u testiranju opreme na Zemlji u malom simuliranom prostoru. Naučnici namjeravaju provjeriti da li se oprema za 3D printanje može koristiti u uvjetima niske gravitacije, da li se može slati tehnologija za konstrukciju lunarnih staništa, kao i druga oprema.

Najnoviji prijedlozi za simulaciju gravitacije se odnose na buduća svemirska rotirajuća staništa. Jedan od prijedloga je “megasatelitsko naselje” koje kruži oko patuljaste planete Ceres, a drugi predstavlja svemirski hotel. Umjesto korištenja magneta, obje konstrukcije bi se lagano rotirale i simulirale gravitaciju u svemiru.

Kineska svemirska agencija je postala prva koja je otkrila vodu na površini Mjeseca pomoću svoje lunarne sonde Chang'e-5. Svemirski program se brzo razvija te za cilj ima odlazak posade na Mars prije nego to učine kompanija SpaceX i američka svemirska agencija NASA.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: