Kinezi žele graditi termoelektranu u Sanskom Mostu vrijednu milijardu KM

Homeinmedia danasUncategorized

Kinezi žele graditi termoelektranu u Sanskom Mostu vrijednu milijardu KM

Kamengradska tvrđava iz zraka VIDEO

Sredinom naredne godine očekuje se potpisivanje ugovora s kineskim investitorima, a nakon toga i konkretne aktivnosti na samom projektu.

Na 6. samitu premijera vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope (CEE), koji je 27. novembra održan u Budimpešti, potpisan je Memorandum o saradnji između kineske kompanije China Energy Group i Lager d.o.o. Posušje na realizaciji projekta Rudnik i termoelektrana Kamengrad (RiTE) u Sanskom Mostu čija vrijednost prelazi milijardu KM.

Memorandum su potpisali predsjednik kineske grupacije China Energy Group Ding Yanzhang i izvršni direktor kompanije Lager d.o.o. Posušje Dragan Stipić, u prisustvu Mirka Šarovića, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, predstavnika FIPA-e i ostalih predstavnika nadležnih kineskih kompanija.

Iz Agencije za unaprjeđenje stranih investicija u BiH (FIPA) istakli su za Klix.ba da su oni pronašli investitora te da su o trošku i organizaciji China Energy u Kini predstavili sve raspoložive projekte, a poseban interes je pokazan za projekt Rudnika i termoelektrane Kamengrad.

“FIPA je od februara u stalnom kontaktu s vlasnikom projekta, relevantnim institucijama i ministarstvima u BiH i kompanijom China Energy Group radila na osiguravanju informacija, organizaciji sastanaka i posjeti lokaciji projekta, prijevodu dokumenata, kontaktiranju relevantih institucija u cilju dobijanja neophodnih informacija za izradu prefeasibility studije i feasibility studije, pregovorima o dogovoru teksta Memoranduma o saradnji, pojašanjavanju informacija o zakonskoj regulativi, tržištu električne energije, a iste aktivnosti će biti nastavljene u narednom periodu”, kazali su iz FIPA-e.

U junu 2018. potpisivanje ugovora o realizaciji projekta

Iz ove institucije napominju da Memorandum o saradnji na realizaciji projekta Rudnik i termoelektrana Kamengrad je potpisan između kompanija Lager i China Energy Group i kao takav nije dostupan za treće strane.

“Okvirno, u njemu su definirane daljnje obaveze obje strane i rokovi za njihovo izvršenje. Memorandum o saradnji je rezultat niza sastanaka i dogovora te izrađene prefeasibility studije”, dodaju.

Ipak, ono što je poznato za javnost jeste da navedene kompanije imaju šest mjeseci za pripremu projekta i potpisivanje konkretnog Ugovora o realizaciji projekta kojim će biti precizirani svi detalji.

“U skladu s tim, očekuje se potpisivanje ugovora o saradnji na realizaciji projekta Rudnik i termoelektrana Kamengrad između navedenih kompanija u junu 2018. godine u toku 3. ministarske konferencije posvećene promociji trgovine i ekonomske saradnje između Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u kineskom Ningbou. Nakon potpisivanja ugovora bit će započeta konkretna realizacija projekta”, ističu iz FIPA-e.

Vrijednost projekta više od milijardu KM

U ekonomskom smislu, kako su ranije kazali u ovoj instituciji, projekt RiTE Kamengrad može se okarakterizirati kao historijski, s obzirom na to da je vrijednost projekta viša od 1.000.000.000 KM, te uzimajući u obzir njegov značaj najprije za razvoj općine, kantona, a potom i države. Ujedno će predstavljati i jednu od najvećih investicija u BiH.

Investitor China Energy Group je najveća kineska grupacija koja realizira projekte iz energetskog sektora širom svijeta. Američki časopis Engineering New-Record (ENR) objavio je listu 250 vodećih međunarodnih poduzetnika po kojem je China Energy Group na 11. poziciji, dok u Top 150 Global Design Firms zauzima 4. poziciju.

Načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović istakao je nedavno u razgovoru za Klix.ba da gradske vlasti daju podršku ovom projektu, no da se prethodno ispoštuju svi normativi koji su zakonom propisani, ponajprije iz domena ekologije i zaštite zdravlja.

Firma Lager iz Posušja, koja je od 2016. godine koncesionar na rudniku Kamengrad, počela je u maju ove godine eksploataciju mrkog uglja s površinskog kopa Zlauša. Kompanija trenutno upošljava 42 osobe, a u skorijem planu imaju proširenje proizvodnje i dodatno upošljavanje. Prema ranijim istraživanjima, podzemne zalihe mrkog uglja na području kamengradskog bazena iznose više od 300 miliona tona.

Vlada FBiH je 2016. godine donijela odluku kojom izgradnju termoelektrane u Sanskom Mostu svrstava u strateški projekt u energetici u Bosni i Hercegovini. Kako je istaknuto, uz kapitalnu investiciju od 1.020.000.000 KM, pokretanje proizvodnje rudnika i proizvodnja električne energije TE Kamengrad će predstavljati jednu od najvećih investicija u BiH.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0