instant fap

Kladionice zbog Leicestera izgubile 20 miliona funti

Kladionice zbog Leicestera izgubile 20 miliona funti

Nevjerovatna priča Leicester Citya koji je dva kola prije kraja prvenstva osigurao prvi naslov engleskog prvaka, izazvala je oduševljenje među ljubiteljima nogometa širom svijeta, ali i suze u očima vlasnika vodećih evropskih kladionica.

Prema prvim procjenama kladionice će morati isplatiti oko 20 miliona funta, javlja Hina.

“U historiji klađenja, tačnije otkako je klađenje legalizirano 1961. godine, niti jedan događaj s tako velikim koeficijentom nije bio dobitan. Ovo je prvi takav slučaj,” kazao je Simon Clare iz kladioničarske kuće Coral.

Koeficijent da će Leicester City postati novi engleski prvak na početku sezone bio 5,000-1. Dakle za jednu uloženu funtu dobitak je 5,000 funta.

“Ovo je sasvim sigurno najveće iznenađenje u sportu. Bilo je i drugih iznenađenja, ali nogometna sezona traje mjesecima. Zbog toga sada kladionice plaču,” dodao je Clare.

Jedan od navijača Leicestera koji očekuje dobitak je 39-godišnji stolar Leigh Herbert. Prije početka sezone u najvećoj britanskoj kladionici William Hill uplatio je pet funti, a sada očekuje 25,000 funta.

“Tada je to izgledalo kao naučna fantastika, ali bio sam na godišnjem odmoru i mislio sam da će momci ostvariti nešto veliko. Ali ovo je naučna fantastika,” poručio je slavljenik. Najviše će zaraditi jedan stanovnik gradića Guildforda, 40 kilometara zapadno od Londona. Njegov dobitak iznosi 140.775 funta.

https://www.youtube.com/watch?v=8uQYBAbclSM

Jedan od ‘bookmakera’ je priznao kako su za velike gubitke krive i same kladionice jer su dugo ignorisale Leicesterove dobre igre i nisu rušile kvotu. Na Božić, kad su ‘Lisice’ nanizale 10 utakmica bez poraza, koeficijent na naslov je bio 33-1.

“Kladionice nisu na vrijeme reagovale i nisu rušile kvotu. Poslije je bilo kasno. Nikada nismo izgubili toliko novaca i na takav način. Ovo je nevjerocatan trenutak za cijelu industriju,” otkrio je jedan kladioničar.

Dio stručnjaka upozorava kako su kladionice izgubile ozbiljan novac, ali i kako su to ‘krokodilske suze’.

“Iduće sezone dogodit će se masovne uplate navijača Burnleyja, Bournemoutha i drugih manjih klubova s nadom u novo čudo. Međutim, nema šanse da se to ponovo dogodi,” kazao je jedan od njih želeći ostati anoniman.

Iz Skybeta su priznali kako će morati isplatiti oko sedam miliona funta, dok će kladionica Ladbrokes izgubiti oko 5,5 miliona funta.

“Na početku sezone primili smo 47 uplata s koeficijentom od 5,000 da će Leicester biti prvak, no 27 ih je iskoristilo mogućnost isplate tokom sezone,”poručili su iz Ladbrokesa.

Engleski mediji odmah su zavirili u prošlost potraživši slične primjere. Tako je 1964. godine David Threlfall iz Prestona uplatio 10 funta da će do kraja tog desetljeća čovjek hodati po Mjesecu. Kada je Neil Armstrong 20. aprla 1969 godine postao prvi čovjek koji je kročio na Mjesec, Threlfall je postao bogatiji za 10,000 funta što je današnja vrijednost od 156,000 funta. Međutim, novac mu nije donio sreću. Kupio je sportski auto u kojem je poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Prije 16 godina Peter Edwards je uplatio 50 funta da će njegov, tada trogodišnji unuk Harry, jednog dana zaigrati za nogometnu reprezentaciju Walesa. Koeficijent je iznosio 2,500. Harry je za velšku vrstu zaigrao u oktobru 2013. godine, a njegov djed je postao bogatiji za 125,000 funta.

Koeficijent da će nogometna reprezentacija SAD pobijediti Englesku na svjetskom prvenstvu u Brazilu 1950. godine iznosio je 500. Amerikanci su dobili 1-0, a ‘Gordio Albion’ je srušio Haićanin Joe Gaetjens. Amerikanci to i danas smatraju jednom od najvećih sportskih pobjeda, a za Engleze to najveća nogometna sramota.

Tvorac najvećeg čuda u historiji Wimbledona Goran Ivanišević uoči turnira imao je koeficijent 150-1 na pobjedu. Ivanišević je 2001. na turnir stigao s pozivnicom, a potom osvojio jedan od četiri najveća svjetska turnira. Koeficijent 150 je bio i na Grke uoči Evropskog prvenstva 2004. godine u Portugalu na kojem su Grci senzacionalno slavili.

KOMENTARI