instant fap

KLJUČ za BILJANE Svjedoci genocida

KLJUČ za BILJANE Svjedoci genocida

Naziv je romana Suvada Ćehića u kojem je napisana ispovjest živih svjedoka o ratnim strahotama i genocidu počinjenim u Biljanima 1992.godine.

Biljani su selo koje je ubijeno u jednom danu

Prije 27 godina u Biljanima kod Ključa su ubijena 264 civila Bošnjaka. Među njima je bila tromjesečna beba i još petero djece.

U polju bijelih nišana tišinu ne remete ni posjetitelji mezarja u Memorijalnom centru u Biljanima, naselju smještenom 15 kilometara od središta općine Ključ, i isto toliko od Sanskog Mosta. 

U jednom trenu je nestalo gotovo cijelo selo. Preživjelo ih je pedesetak, oni koji su tog dana bili u voćnjacima, u šumi iznad sela, ili na privremenom radu u inostranstvu. 

U dijelu Biljana, naselja koje se zove Botonjići, ubijeni su svi. Njih 57 iz četrdesetak kuća.  A kako su i šta radili, govori i to da su 11 starih i bolesnih zapalili u štali, i još dvoje staraca, u njihovoj kući.

Ni danas nikome nije jasno, tražimo odgovore – zašto? 

Šta je to pokrenulo seoskog učitelja da s pripadnicima 17. lake pješadijske brigade srpske vojske i pripadnicima rezervnog sastava policije Ključ, ubiju 264 civila Bošnjaka iz Biljana, Osmanovića, Domazeta, Džaferagića, Ćehića, Mešana i Jabukovca, a nakon što su ih u zgradi bivše osnovne škole i Doma kulture dan i noć mučili i onda ih bacili u šumske jame na Laništu i u Crvenoj zemlji iznad Ključa?

KOMENTARI