instant fap

Ko je Gadafi u BiH?

Fahrudin Radončić je bivšoj supruzi prodao Avaz 6. jula. Ona će, kako smo već pisali, siću od 200 miliona isplatiti do 2015. godine, no iz SIPA još nismo dobili odgovor o transakciji koju je preko UniCredit banke najavio bivši par Radončić: Azra je Fahrudinu trebala platiti 500.000 KM kapare, koje, kao takve, podliježu provjeri SIPA.

Da je promjena vlasnika Avaza tek pro forma, vidljivo je prvenstveno iz Avaza, no još i više iz (zlo)upotrebe kako Avaza, tako i Avaz roto pressa, odnosno Avaza d.o.o., dakle obje firme koje više nisu formalno-pravno vlasništvo lidera SBB-a BiH a koje jednako pružaju usluge SBB-u: plaća li SBB te usluge? Ovo je pitanje na koje će svakako odgovoriti CIK, tim prije što uistinu više nije jasno dokle zakonodavac tolerira identifikaciju firme sa političkom partijom.

Čija je TV Alfa?

Sjednice Glavnog odbora SBB-a se zakazuju u objektima Avaza; sva distribucijska vozila Avaza potpuno su prefarbana obilježjima SBB-a, Fahrudin Radončić s Avazovog maila prijeti urednicima po regionu i jednako ignoriše ključna pitanja svojih transakcija provedenih od trenutka kada ga je lider SDP-a kandidirao za ministra sigurnosti BiH. Na dokaze koje je Oslobođenje podastrlo, Radončić je odgovorio promotivnim nastupom na TV Alfa (čija je sada TV Alfa?): na pitanje gledatelja da li je prodao Avaz, Radončić je umjesto odgovora ponudio podugačku priču kako je mogao otići iz Sarajeva, ali je ostao u najtežim danima, sve boraveći u Vrhovnoj komandi (što nije tačno: iz Štaba je ispraćen skupa sa Seferom Halilovićem, dakle, u ljeto 1993; da bi u jesen 1993. bio u zatvoru, u ćeliji, što se baš nikako ne može nazvati Vrhovnom komandom).

No, da Radončiću nimalo ne odgovara pominjanje njegove prodaje Avaza, jasno je i iz njegove prepiske sa SDABiH. Nakon što je SDA u saopćenju otvorila pitanje kupovine jahte i aviona, te podsjetila na zapisnik Uprave za indirektno oporezivanje i 600.000 KM poreza, zainteresirali su se za način na koji neko sa prijavljenom plaćom od 1.400 KM sebi to sve može priuštiti. U istom saopćenju, SDA navodi da uposlenici Avaza imaju prijavljene plaće od 440 KM; podsjeća na kupovinu GIK OKO, otpuštanje radnika, te ukazuje kako je nekad respektabilna Vranica izgradila Avazov toranj i potom – propala?!

Radončić, u saopćenju SBB-a, ne pominje ni bivšu suprugu ni sadašnju vlasnicu, no zato optužuje Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovića za “neznanje o porezima” te im kao ekspert objašnjava da firme jedna drugu mogu kupovati kako koja hoće i to bez plaćanja poreza. Čini se, zapravo, da je ovo važno i poresko i pravno pitanje: zar zaista promjena vlasnika firme – ukoliko firma posjeduje nekretnine – ne obavezuje na plaćanje poreza za te nekretnine?

No, vratimo se unakrsnoj vatri saopćenja: u svome odgovoru SBB spočitava i Tihiću i Izetbegoviću njihove supruge, braneći Radončićevu, sve tobože aludirajući na privatnost braka. I Srđan Blagovčanin iz TIBiH Avazovu transakciju tretira kao privatnu. “Zaista se ne bih mogao upuštati u komentar brakorazvodnih i kupoprodajnih odnosa supružnika Radončić. Mislim da to predstavlja područje njihove autonomne volje”, rekao je Blagovčanin novinarki Oslobođenja.

Barović, Blekić, Mišković

Da u SDA ne misle tako, jasno je iz najnovijeg obraćanja lideru SBB-a, u kojem stoji da “SDA nikada nije tvrdila da novinarske plaće u Avazu nisu prijavljene, ali opet pita zašto se doprinosi uplaćuju na minimalne plaće od 440 KM? Radončić je radnicima Avaza, njihovim porodicama, ali i cijeloj bh. javnosti ostao dužan odgovor na pitanje zašto je nakon poraza na izborima 2010. otpustio više od 140 uposlenika, a sada mu je slogan ‘Razvoj i pravda’ i obećava masovna zapošljavanja? Osim toga, SDA ponovo pita Radončića zašto pojedini novinari Avaza noću rade na parkinzima da bi ostvarili pravo na penzijsko i zdravstveno osiguranje jer s 300 KM honorara u Avazu to sebi ne mogu priuštiti?”

Radončić, kaže SDA, i dalje ostaje dužan odgovoriti javnosti kakve “poslovne veze” ima s crnogorskim biznismenima Veselinom Barovićem i Boišom Šotrom, te Zijadom Blekićem kada je u pitanju vlasništvo u građevinskoj kompaniji Vranica? SDA podsjeća na poslovno partnerstvo Miroslava Miškovića, finansijera Slobodana Miloševića, s Radončićem i odbacuje optužbe da je “SDA gadafizirana stranka”. To, valja priznati, i nije teško: zar se nije upravo Radončić godinama divio Gadafiju dok je kao libijski lider obećavao milione za zgradu Rijaseta?

KOMENTARI