instant fap

Ko je i kako živi samozatajni Amancio Ortega, najbogatiji čovjek Evrope?

Amancio Ortega je treći najbogatiji čovjek na svijetu i najbogatiji Evropljanin, no mnogi ljudi nikada nisu čuli za njega. Od ovog 76-godišnjeg Španjolca poznatiji je njegov lanac odjeće Zara, a on sam rijetko daje intervjue.

No, Business Insider je sabrao nekoliko dostupnih informacija o samozatajnom milijarderu, koji je davne 1975. godine otvorio Zaru s tadašnjom suprugom Rosalijom. Danas lanac Zara ima 1.500 trgovina u 70 zemalja svijeta, a Ortegino se bogatstvo procjenjuje na 47,4 milijardi dolara.

Grupacija Inditex vlasnik je više modnih brandova, pored Zare i Massimo Duttija, Bershke, Stradivarusa…

Španski biznismen je  potisnuo sa mjesta broj jedan liste najbogatijih Evropljanina Šveđanina Ingvara Kamprada, vlasnika Ikee, čije se bogatstvo procjenjuje na 37,2 milijarde dolara

List piše kako je Ortega jako tajnovit: u životu je dao samo intervjue trojici novinara. Navodno svaki dan nosi istu odjeću na posao: bijelu košulju, plavi sako i sive hlače – ali ne Zarine. Također, svaki dan ide u isti kafić i objeduje u kantini u sjedištu tvrtke, zajedno s drugim zaposlenicima.

U slobodno vrijeme, uživa jahati u konjičkom centru u Finisterreu u Galiciji, kojeg i posjeduje.

Također, što se privatnog života tiče, poznato je da se 2001. godine oženio drugi put, a sa suprugom Florom živi u jednoj zgradi u La Coruñi. Iz prvog braka ima kćerku Martu, danas 28-godišnjakinju, koja se ranije ove godine udala za španjolskog džokeja Sergia Álvareza Moyu.

Amancio Ortega je najbogatiji čovjek u Europi, i treći najbogatiji čovjek u svijetu, po Bloombergovoj listi milijardera. Vlasnik je najviše zgrade u Španjolskoj, nebodera Torre Picasso u Madridu. Toranj je visok 157 metara, a koštao ga je 536 milijuna dolara. Ortega posjeduje i Epic Residences & Hotel u Miamiju, kojeg neki smatraju najboljim luksuznim hotelom u SAD-u.

Inače Ortega vozi Audi A8 sedan, koji je poznatiji po udobnosti negoli luksuzu. Posjeduje i The Global Express BD-700, privatni zrakoplov proizvođača Bombardier. Zrakoplov ga je koštao 45 milona dolara, no navodno ga rijetko koristi za luksuzna i daleka putovanja, jer kaže, previše voli raditi da bi imao vremena ići na odmor.

http://www.youtube.com/watch?v=y6RcEsnGf8E&feature=player_embedded

Prvi put je pristao da pozira za službenu fotografiju kada se 2001. godine njegova kompanija zvanično pojavila na berzi.

U danu kada je “Inditex” grupa izašla sa svojim akcijama na IPO (inicijalnu javnu ponudu) i kada je zaradio 6 milijardi USD, nije organizovao nikakvu proslavu. Umjesto toga, otišao je na posao, na vijestima saznao da je postao najbogatiji čovek u Španiji i potom otišao na ručak u radnički restoran.

Amancio Ortega rođen je 28. marta 1936, u Leonu, u Španiji.

Otac mu je radio na željeznici, a majka je pomagala u izdržavanju porodice tako što je radila kao služavka. Sa 13 godina, Ortega je počeo da radi za proizvođača košulja, kao dostavljač u La Coruni, u Galiciji, centru španske tekstilne industrije.

Radio je za brojne radnje i krojače i učio kako se proizvodi i troškovi mijenjaju na svom putu od proizvođača do potrošača. Rezultat toga je da se fokusirao na važnost direktnog dolaska proizvoda do potrošača, bez posrednika.

KOMENTARI