instant fap

Ko prije ostavi pušenje – duže živi!

Žene koje ostave pušenje prije 30 godine gotovo u potpunosti izbjegavaju rizik prijevremene smrti od oboljenja povezanih sa konzumacijom duvana, rezultati su novog istraživanja objavljeni u medicinskom magazinu Lancet.

Rezultati ispitivanja više od milion žena u Velikoj Britaniji pokazali su da su dugogodišnji pušači umirali gotovo deceniju prije onih koji nikada nisu ni konzumirali duvan.

Međutim, oni koji su prekidali sa pušenjem do 30 godine u prosjeku su izgubili mjesec dana života, a ukoliko bi prestajali do 40. godine umirali bi godinu dana ranije.

“Otkrili smo da, ukoliko žene konzumiraju duvan kao muškarci, isto kao oni i umiru. Više od polovine žena koje puše i ne prekidaju s tom navikom umiru od oboljenja izazvanih konzumacijom duvanskih proizvoda. Prestanak pušenja zaista funkcioniše i što prije to učine duže žive”, rekao je istraživač sa Univerziteta Oxford profesor Richard Peto.

Istraživanje je pratilo generaciju žena koje su počele da puše tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka.

Podaci ukazuju da čak i one koje su pušile manje od deset cigareta dnevno mnogo ranije umiru i, prema riječima profesora Peta, to su u potpunosti isti podaci kao i za muškarce.

KOMENTARI