instant fap
NaslovnicaMagazin

Ko su i šta su Internet trolovi

Ko su i šta su Internet trolovi

Znate one ljude koji moraju “svakom loncu biti poklopac” i to često na vrlo odbojan, arogantan i agresivan način, vrijeđajući i ponižavajući druge?

Da li ima takvih ljudi i u našem Sanskom Mostu? Vjerujemo da prepoznajete neke, zar ne?

Oni haraju internetom i neuništivi su poput žohara.

Prema nordijskoj mitologiji, trolovi su bića čovjekolikog stvorenja, koja uzrokuju različite štete. Slična pojava postoji i na internetu, a to je jedna od najiritantnijih stvari s kojima se možete sresti na mreži.

Trolovanje je postalo nezaobilazan dio interneta. Internet trol voli bockati i namjerno remeti konverzaciju, provocira samo da bi izazvao reakciju. Život trolova neraskidivo je vezan za internet, s obzirom da izraz “trol”, u značenju kakvo mu danas pripisujemo, nastanak duguje internet populaciji.

Iako je izvorno trol skandinavsko mitološko biće, do nas je došao s engleskog govornog područja, gdje u slengu označava osobu čija je uloga podbadanje, provociranje, remećenje i pravljanje zbrke, namjerno izazivanje rasprava i haos radi haosa.

Trolovanje je kada osoba ode na određeni sajt i namjerno ostavi komentar koji direktno nekog vrijeđa ili provocira, u namjeri da pokrene lavinu prozivki i komentara. Svaki odgovor na trolovanje predstavlja “hranjenje trola” – kada odgovarate na provokacije dajete trolu ono što želi, jer zahvaljujući reakcijama on pred sobom ima sate zabave. Stavovi koje trol izražava na internetu najčešće nisu njegovo mišljenje. On to piše iz zezanja.

Oni moraju “svakom loncu biti poklopac”, i to često na vrlo odbojan, arogantan i agresivan način, vrijeđajući i ponižavajući druge. Satima sjede za komjuterom, komentarišu sve i svašta, od atomske fizike do uzgoja pšenice, uglavnom su polupismeni, češće upotrebljavaju psovke, ne uvažavaju suprotno mišljenje, a vremenom njihovi komentari postaju sve negativniji.

Zbog toga se njihovi komentari vrlo često brišu ili blokiraju. Oni su dežurni komentatori čiji je cilj obezvrijeđivanje, ponižavanje i diskreditovanje drugih ljudi. Internet trolovi posjeduju mračne psihološke karakteristike – sadizam, narcisoidnost, psihopatiju i antisocijalno ponašanje. Iako su na internetu glasni i agresivni, u stvarnosti uglavnom nemaju hrabrosti reći nešto ružno nekome u lice.

Internet trolovi imaju naviku objavljivati puno više postova od drugih korisnika, te imaju moć da uvuku druge u besmislene i duge rasprave.

U borbi protiv Internet trolova preporučujući se najbolji savjet – ignorisanje. Budući da su u pitanju osobe koje žude za pažnjom, najgora stvar koju im možete napraviti jeste uskratiti im je.

KOMENTARI