instant fap

Ko su najveći porezni dužnici u BiH?

Dug je spisak poreznih dužnika u BiH. Prva na listi dužnika su industrijska preduzeća u državnom vlasništvu. 246 njih po osnovu neizmirnih doprinosa duguje više od 660 miliona maraka.

U ovoj državi blokirano je između 45.000 i 50.000 firmi. Najveći dužnici su kantoni, entiteti – koji blokiraju rad firmi i na taj način državu, država duguje firmama, firme državi, kaže Fuad Kasumović, zamjenik ministra finasija i trezora BiH.

Imena poreznih dužnika bila su nepoznata sve do nedavno. Izmjenama Zakona o Poreznoj upravi Federacije propisana je mogućnost davanja informacija na zahtjev.

Najveći dužnici su nekadašnji veliki sistemi, poreski obveznici sa državnim kapitalom kao Agrokomerc, Borac Travnik, Krivaja-Zavidovići, rudnici, kantonalne službe za zapošljavanje, KTK Visoko, Aida Tuzla, kazala je Adisa Muhić, portparolka Porezne uprave FBiH.

Do kraja mjeseca bit će poznata i imena onih koji nisu platili porez na dodanu vrijednost.

Ukupan dug po osnovu PDV-a iznosi oko 270 miliona KM i to je oko 1% neto naplaćenog prihoda po osnovu PDV-a, kazao je Ratko Kovačević, portparol UIO-a BiH.

Spisak poreznih dužnika uskoro će biti dostupan svima na internetskoj stranici Porezne uprave što bi trebalo potaknuti nesavjesne obveznike da izmire dugovanja po uzoru na susjednu Srbiju, kada je nakon objave tzv. spiska srama došlo do povećanja porezne discipline.

KOMENTARI