Koaliciona ljubav SDP-a i SNSD-a dokaz da je moć najveći porok bh. političara

HomeVijestiBiH

Koaliciona ljubav SDP-a i SNSD-a dokaz da je moć najveći porok bh. političara

Milorad Dodik: Bosna i Hercegovina je nešto što može, a ne mora biti

Za mjesec dana čuda su moguća, pa je SNSD od “izbornog lopova” postao budući koalicioni partner.

Politika u Bosni i Hercegovini sve manje ima logike i sve je nejasnija građanima. SDA je prije izbora optuživala građanske stranke, a sada bi s njima u koaliciju. Građanske stranke govorile da neće sa nacionalističkim strankama, a s njima potpisuju sporazume iIi dogovaraju koalicije. Pojedine stranke Osmorke na federalnom i državnom nivou izbacuju SDA iz vlasti, ali s njima prave koalicije na kantonalnim nivoima. Lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je kako mu je žao što je za člana Predsjedništva BiH izabran Bećirović, te da je on “ortodoksniji od Izetbegovića.” Nikšić je prije mjesec govorio da je SNSD moguće zaobići u formiranju vlasti na državnom nivou, SDP je u ime trojke slao i saopštenja u kojima diskredituju Centralnu izbornu komisiju i traže poništenje izbora za predsjednika Republike Srpske na kojima je pobijedio Dodik.

Za mjesec dana čuda su moguća, pa je SNSD od “izbornog lopova” postao budući koalicioni partner. Tri najjače stranke buduće koalicije biće SDP, SNSD i HDZ, pa je stoga neophodno i pitanje kakav je odnos SDP-a i SNSD-a i hoće li biti u koalicionoj ljubavi.

“Biće u koalicionoj ljubavi i neće to biti prvi put, da vas podsjetim na one sporazume koje su potpisivali Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik. Nije ovo prvi put da će Nermin Nikšić biti premijer. Setimo se sastanaka Zlatko Lagumdžija i ostali, pa dogovori, pa projekti, pa koješta. Pa potpisivanje raznih sporazuma. Ništa to novo neće biti. To što se optužuju u međuvremenu, to je igrokaz za glasače i nešto da se kaže. Znamo mi na kojoj se matrici ovde vlada”, komentariše za BUKU ekonomistkinja Svetlana Cenić.

Pročitajte više OVDJE

buka

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0