Koja su to idealna mjesta u Sani za bijeg od svakodnevnice?

HomeSanski MostLokalne teme

Koja su to idealna mjesta u Sani za bijeg od svakodnevnice?

Rekordna sezona u Sanskom Mostu

Početak proljeća je idealno vrijeme za usporiti tempo i odmoriti negdje daleko od gradske vreve i stresa.

Ako Vam neko spontano predloži da bi vikend trebalo iskoristi da skoknete do Sanskog Mosta, njegovog mosta, da tamo vidite Sanu u punoj ljepoti, a potom da obiđete izvore Dabra i Zdene, vodopad Blihe i banju Ilidžu, nemojte puno razmišljati. 

Učinite to, jer to je preporuka turista i putnika koji su u ljepotama sanske doline uživali.

Šta u Sanskom Mostu vrijedi vidjeti?

Naša preporuka za naredni vikend. 

Doživite Sanski Most i Sanu u punoj ljepoti. Posjetite rijeku Dabar čiju vodu možete piti od izvora do ušća. Hladna je i pitka u svako godišnje doba. Budite oprezni, jer je ova ljepotica prilično hladna i mada su se neki hrabriji kupali idealna je za umiti se i skvasiti noge. Davnašnja je želja sanjana da izgrade vodovod i piju Dabar u kućama iz svojih česmi. Sačuvana je ljepota rijeke, a cijeli prostor prilagođen je idealnom izletištu na koje valja doći iz daljine i uživati. Obavezno posjetiti Dabarsku pećinu gdje izvire Dabar. 

Desetak kilometara uzvodno se prekrasna Sanica ulijeva u Sanu. U blizini je još jedna prelijepa pećina Hrustovačka, sa svim blagom koje priroda nudi u njoj. Nedaleko od pećine se nalazi etno selo Hrustovo, gdje možete uživati u odličnoj gastronomskoj ponudi ovog kraja.

Na suprotnoj strani rijeke Sane, se nalazi rijeka Kozica izuzetno bogata ribljim fondom.Ne propustite da posjetite banju Ilidžu, koja se nalazi nedaleko od magistralnog puta Sanski Most – Ključ, skretanjem kod Vrhpoljskog mosta asfaltnim putem stižete u termalni raj.

Banja sanska Ilidža iz godine u godinu nudi više sadržaja i postaje pravi banjsko-turistički centar. Banja koja postoji od rimskog doba, ali prilično nepoznata van lokalnih okvira.

Rijeka Sana cijelim svojim tokom ima predivna mjesta i plaže idealne za odmor i kupanje.
Preporučujemo uređene plaže, gdje ima kupača, zbog vaše sigurnosti.

Ako se želite osvježiti u vodi, a niste ljubitelj kupanja u rijeci a termalna voda Ilidže vam je pretopla, sanski bazeni Olimpija i Vodeni park su pravo mjesto za cijelu porodicu.

Nezaobilazno odredište svakog turiste je vodopad Blihe koji se nalazi na 14 kilometara od Sanskog Mosta prema Bosanskoj Krupi.
Prelijepi Blihin skok je užitak u bogatstvu prirode između Kamengrada i Fajtovaca. Prilazni putevi i staze su nedavno izgrađeni te je brzo i bezbjedno za posjetiti. U blizini se nalazi mlin na rijeci Blihi koji nudi i bogatu gastronomsku ponudu jela specifičnih za ovaj kraj.
Ako imate vremena za roštilj i zabavu, posjetite obližnja izletišta Jasica ili Vrše koja plijene svojom ljepotom i čistoćom.

U centru Sanskog Mosta gdje se Zdena ulijeva u Sanu je još jedan turistički biser.  Zdena se u svom toku račva na dvije strane i pravi svojevrsnu adu, naselje Otoke, a svaka kuća ima izgrađen mostić preko Zdene koji čine još jednu ljepotu za vidjeti, sansku Veneciju. 

Za zaljubljenike prirode i planinarenja, Mulež i Grmeč nude ugodnu šetnju i čist zrak. Oni koji poštuju istoriju mogu obići Šušnjar i Korčanicu a mogu istraživati još dalje u starim tvrđavama Kamengrad, Kamičak ili obilaskom rimskog mosta u Starom Majdanu.

A rijeka Zdena i njen izvor, su opet priča za sebe, po predanju Zdena je rijeka ponornica koja ponire na Grmeču a izvire pod Grmečom.
Na samom izvoru možete uživati u restoranu uz domaću potočnu pastrmku spremljenu na žaru ili u tavi, po želji.

Rijeka Zdena je cijelom tokom nevjerovatno bistra, smaragdno zelena u čijem se toku kao u ogledalu oslikava šuma na pristupačnim obalama. Od izvora, rijeka koja je dobila ime po zdencu se može piti a neposredno pored je izgrađena jedna od najmodernijih fabrika vode odakle se vodom snabdijeva cijelokupno stanovništvo sanske općine.

U izvorište su svojvremeno ulazili i ronioci. Jedna dvorana duga je preko 120 metara, a onda ih je otkriveno još nekoliko, zahvljujući ekipama iz Francuske i Poljske. Tako se došlo da zaključka da je u tom dijelu Grmeč smješten na velikom jezeru. U jednoj od tih dvorana ronioci su izmjerili 127 metara dubine i otkrili čovječju ribicu.

Niste bili u Sani ako obavezno ne svratite na janjetinu, ćevape ili na burek. Zavisno od toga šta više volite da konzumirate.

U neki od restorana, pekara ili namjenskih radnji koji su se ugnijezdili u gradu, uz samu obalu ili iznad sanskih rijeka.

A možete uživati u hrani i piću dok se vozite u turističkom čamcu.

Da bi doživljaj bio potpun, a ljubiteljima fotografije trajno zabilježen pobrinuo se Fly tim koji nudi panoramni let iznad grada.

Treba li nam više?

Newer Post

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0