instant fap

Koje kombinacije hrane i lijekova mogu biti opasne?

Iako su hranjive tvari i nutrijenti iz namirnica važni za zdravlje, određene namirnice ne reagiraju najbolje u kombinaciji s određenim lijekovima, pa je to vrlo važno imati na umu. Nedavno istraživanje objavljenom u časopisu Canadian Medical Association Journal pokazalo je kako grejp može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kod sve većeg broja ljudi koji konzumiraju propisane lijekove. Stručnjaci su tada upozorili kako grejp sadrži hemikalije koje mogu reagirati s određenim lijekovima i pojačati njihovo djelovanje. Posljedice mogu biti opasne po život – od akutnog zatajenja bubrega, preko zatajenja dišnog sustava do unutarnjeg krvarenja i iznenadne smrti.

Međutim, grejp nije jedina namirnica koja reagira u interakciji s lijekovima, pa ukoliko pijete određene lijekove važno je pripaziti i na konzumaciju tamnog lisnato povrća, mliječnih proizvoda, sladića, sira, suhomesnatih proizvoda te kofeina, piše Huffington Post.

Kelj i lijekovi koji sprečavaju zgrušavanje krvi
Tamno lisnato povrće poput kelja, ali i brokule, blitve i zelene salate crvenih listova, prepuno je vlakana, važnih vitamina i hranjivih tvari, uključujući i vitamin K koji je važan antioksidans te pomaže u jačanju kostiju i potiče rad mozga. No, problem je u tome što je taj isti vitamin ujedno i koagulant te potiče zgrušavanje krvi. Ukoliko pijete lijekove koji sprječavaju zgrušavanje krvi, puna zdjela ovog inače zdravog povrća mogla bi umanjiti učinak lijeka koji pijete.

Mliječni proizvodi i antibiotici
Ukoliko pijete antibiotike iz skupine kinolona, izbjegavajte hranu koja obiluje kalcijem. Naime kalcijem bogata hrana može omesti sposobnost tijela da apsorbira lijekove. Antibiotici iz skupne kinolona uključuju poznate lijekove kao što je Ciprofloxacin, a najčešće se koriste za liječenje bolesti poput infekcija mokraćnog sistema, upale pluća i bronhitisa.

Aromatični sirevi, sir s plemenitom plijesni, suhomesnati proizvodi i antidepresivi
Suhomesnati proizvodi poput pršuta te sirevi s plemenitom plijesni i oni aromatični sirevi, kao što je parmezan i plavi sir sadrže aminokiselini zvanu tiramin koja može ometati djelovanje antidepresiva. Naime, tiramin, koji se također prirodno nalazi u tijelu i kontrolira šećer u krvi, može se podići na opasnu razinu kod osoba koje uzimaju antidepresive. To je zato što antidepresive također inhibira enzim monoamin oksidaza koji pomaže u razgradnji tiramina u krvotoku. Tijelo će naravno pokušati regulirati razinu tiramina, no njegov dugotrajan višak može znatno ugroziti krvni tlak.

Kofein i puno lijekova
Kofein može reagirati sa širokim rasponom lijekova, štoviše neki lijekovi mogu utjecati na reakcije tijela na kofein. Kinoloni antibiotici, na primjer, mogu utjecati na razgradnju kofeina u tijelu što može dovest do veće razine nervoze te ubrzanog lupanja srca. Estrogen, lijekovi za astmu i lijekovi protiv anksioznosti također mogu dovesti do tog efekta. Nadalje, kofein ometa zgrušavanje krvi, stoga oni koji piju antikoagulanse svakako bi morali biti na oprezu.

Sladić i lijekovi za srce
FDA preporuča izbjegavanje sladića ukoliko pijete digoksin, lijek protiv zatajenja srca ili poremećaja srčanog ritma jer ta biljka može povećati rizik od toksičnih učinaka tog lijeka. Oni uzimaju angiotenzin konvertaze angiotenzina, inhibitore za visoki krvni tlak, također bi trebali pripaziti na sladić, koji može umanjiti učinkovitost lijeka ili pak povećati nakupljanje kalija.

KOMENTARI